Evacués Vietnam terug - Haiyan zwakt af tot tropische storm

Zo’n 600.000 mensen die in Centraal-Vietnam waren geëvacueerd vanwege de storm Haiyan mogen terug naar huis. Dat meldt nos.nl Haiyan is afgezwakt van een orkaan tot een tropische storm.

Een visser in Vietnam probeert zijn bootje zo goed mogelijk vast te leggen tijdens de eerdere evacuatie in dat land uit angst voor Haiyan. Foto AFP / Vietnam News Agency

Zo’n 600.000 mensen die in Centraal-Vietnam waren geëvacueerd vanwege de storm Haiyan mogen terug naar huis. Dat meldt nos.nl Haiyan is afgezwakt van een orkaan tot een tropische storm.

Haiyan liet eerder een spoor van vernieling achter in de Filipijnen. De storm is nu over zee op weg naar het noorden van Vietnam. Bij de evacuaties in Centraal-Vietnam zouden zes dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Het aantal doden in de Filipijnen is nog altijd onzeker. Schattingen gaan uit van meer dan tienduizend, maar niet alle getroffen gebieden kunnen al worden bereikt. Dus is een precies aantal moeilijk vast te stellen.

Haiyan was een van de zwaarste tyfonen ooit. Met een windsnelheid van 235 kilometer per uur en windstoten tot 275 kilometer per uur raasde de storm over de archipel. En het gevaar kwam zowel vanuit de lucht als van zee: Haiyan zweepte de oceaan op tot een stormvloed van zes meter hoog.

De Filipijnse regering heeft hulp aangeboden gekregen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook de Verenigde Naties kondigden steun aan. De paus betrachtte met tienduizenden gelovigen in het Vaticaan een ogenblik stilte en bad voor de slachtoffers in de getroffen archipel.

Het Nederlandse Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffer van de tyfoon op de Filipijnen. De hulporganisatie heeft vandaag giro 7244 geopend voor donaties, meldt persbureau Novum. Ontwikkelingsorganisatie Cordaid heeft gironummer 667 opengesteld.

Nederland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers van de tyfoon te helpen, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren al bekend. Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp.

De Filipijnse gemeeschap in Nederland maakt zich grote zorgen om vrienden en familie in het rampgebied: