‘Dodental tyfoon Filipijnen stijgt tot boven de tienduizend’

Inwoners van Tacloban keren terug in het door tyfoon Haiyan verwoeste gebied.
Inwoners van Tacloban keren terug in het door tyfoon Haiyan verwoeste gebied. Reuters / Erik De Castro

Het dreigt hard te gaan met het dodental door de tyfoon op de Filipijnen. Autoriteiten melden dat dit mogelijk oploopt tot boven de tienduizend. Alleen al in de zwaar getroffen stad Tacloban zouden tienduizend mensen om het leven gekomen door de verwoestende storm Haiyan.

De politie meldt op aangeven van de gouverneur van de provincie Leyte dat er in die provincie “ongeveer tienduizend” doden zijn gevallen; de meesten zijn verdronken of onder puin terechtgekomen. De gouverneur baseerde het aantal op bevindingen van autoriteiten in de getroffen gebieden.

Een stadsbestuurder van Tacloban beweert tegenover AP dat alleen in zijn stad het dodental al “mogelijk oploopt tot tienduizend”. Tacloban is de hoofdstad van Leyte en is met ruim tweehonderdduizend inwoners de grootste stad van het eiland. Nationale autoriteiten konden de nieuwe schattingen geen kracht bijzetten, weet Reuters. Het Rode Kruis meldde gisteren twaalfhonderd doden.

Onduidelijkheid over Nederlanders

Talloze mensen raakten gewond door de ‘supertyfoon’ Haiyan. Tacloban werd vrijdag als eerste getroffen door de tyfoon. Gisteren bleek dat over zes Nederlanders die op de Filipijnen zouden zijn nog onduidelijkheid bestaat. Of hen iets is overkomen, is nog volkomen onduidelijk.

Tacloban en het ernaast gelegen Palo liggen ongeveer 580 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Manilla:

Op het eiland Samar vielen volgens autoriteiten zeker driehonderd doden. Tweeduizend mensen worden daar nog vermist. De storm zorgde daar vrijdag voor golven van meer dan zes meter. Nog niet alle plaatsen op de eilanden Samar en Leyte zijn te bereiken. De tyfoon heeft veel wegen verwoest en legde de stroomvoorziening plat.

Uit voorzorg werden achthonderdduizend bewoners van de Filipijnen geëvacueerd. Haiyan ging aan land in Tacloban op Leyte, dat 580 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Manilla ligt. Het is een van de zwaarste tyfonen ooit.

Bekijk op deze kaart het verloop van de storm:

Bekijk onze fotoserie van gisteren van de tyfoon op de Filippijnen:

    • Jules Seegers