‘Banken hinderen hulpverlening in buitenland’

Foto ANP / Roos Koole

Hulporganisaties ondervinden steeds vaker problemen met het overmaken van geld naar het buitenland door antiterrorismemaatregelen. Ze kunnen humanitaire hulp daardoor niet altijd op de goede plek krijgen, stelt Human Security Collective vanavond in het radioprogramma Bureau Buitenland.

Vooral Syrië wordt getroffen, zegt directeur Lia van Broekhoven van Human Security Collective in het VPRO-programma. De organisatie is dit jaar speciaal opgericht om het probleem op de agenda te zetten. Ook Nederlandse banken als ING en de Rabobank weigeren soms geld over te maken naar landen als Syrië, zegt Van Broekhoven.

De meeste hulporganisaties die er last van hebben willen er volgens haar niet mee naar buiten treden. Ze vrezen voor reputatieschade omdat terrorisme gevoelig ligt.

Oxfam Novib geeft wel toe moeite te hebben geld over te maken naar lokale partners die noodhulp geven. Volgens directeur campagnes Tom van der Lee komt dat doordat banken uit angst voor boetes terugschrikken om geld over te maken naar plekken waar organisaties beschuldigd worden van terrorisme.

De hulporganisaties bespreken het probleem aan het eind van de maand met de Nederlandse Vereniging van Banken, de Nederlandsche Bank, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

(Novum)