‘Zorgverzekeraars te groot geworden om niet te redden’

Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze bankroet te laten gaan, zegt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze bankroet te laten gaan, zegt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar Foto ANP / Koen Suyk

Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze bankroet te laten gaan. Zij genieten, net als sommige banken, impliciete staatssteun. Dat zegt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, vandaag in NRC Handelsblad.

Oomen:

“Achmea – dat in 2008 al staatssteun kreeg – heeft nu eenderde van de markt. Stel, dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail.

Hij meent dat beloningen verdere vergroting aanmoedigen.

‘Ook ziekenhuizen te groot geworden’

Oomen vindt dat ziekenhuizen ook te veel fuseren en te groot zijn geworden:

“Laatst liep ik mee met een hoogleraar op Erasmus MC. Dan draagt zo’n man een badge en moet hij zich overal voorstellen. Oh, u bent ook van het ziekenhuis? Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe.”