Zorgen over lot van zes Nederlanders in Filipijnen

Een luchtfoto van de ravage die tyfoon Haiyan aanrichtte in de Filipijnse provincie Iloilo. Foto Reuters / Raul Banias

Vijf familieleden of vrienden maken zich na de tyfoon die vrijdag over de Filipijnen raasde zorgen over zes Nederlanders die in dat land zouden zijn. Of hen iets is overkomen, is nog volkomen onduidelijk. Met de zes kunnen ze geen contact krijgen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze iets is overkomen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag aan persbureau Novum.

Mogelijk ligt het telefoonnetwerk plat of is er een andere reden waarom geen contact met de Nederlanders is te krijgen. Buitenlandse Zaken heeft de gegevens van de zes genoteerd en ze doorgegeven aan de lokale Filipijnse autoriteiten. “Die zoeken het uit”, aldus de woordvoerder.

Buitenlandse Zaken denkt dat in de Filipijnen vierhonderd tot 450 Nederlanders zijn die zich hebben laten registreren. Eind september waren er 435 Nederlanders die zich bij de Nederlandse ambassade hadden laten registreren. Registratie is niet verplicht. Onder de 435 geregistreerde Nederlanders waren zowel vakantiegangers als mensen die er wonen.

Dodental door tyfoon al op zeker 1200

De schade die tyfoon Haiyan gisteren op de Filipijnen aanrichtte is enorm. Volgens het Rode Kruis zijn er zeker 1200 doden gevallen. Alleen al in de centraal gelegen stad Tacloban, op het eiland Leyte, zouden duizend doden zijn gevallen. De lichamen van deze mensen drijven door de straten van de stad, waar het water nog steeds hoog staat, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis tegen persbureau AFP.

De verwachting is dat het dodenaantal nog verder oploopt. Het Rode Kruis verwacht later vandaag met een preciezer dodenaantal te kunnen komen.

Nederlandse Rode Kruis biedt hulp

Het Nederlandse Rode Kruis maakte vanmiddag bekend 50.000 euro beschikbaar te stellen voor noodhulp voor de door een tyfoon getroffen Filipijnen. Het geld is bedoeld voor onder meer eten, drinken en dekens, aldus een woordvoerder van de Nederlandse tak van de organisatie.

Het Internationale Rode Kruis wil in eerste instantie voor 475.000 aan noodhulp schenken. De 50.000 euro is vooralsnog de Nederlandse bijdrage. Mocht meer nodig zijn, dan wordt gekeken wat mogelijk is.

Het Internationale Rode Kruis stuurt ook een team dat gaat kijken wat voor hulp het hardst nodig is. Dat team, waarin vooralsnog geen Nederlanders zitten, vertrekt zo snel mogelijk. Over enkele dagen volgt een ander team dat spullen gaat uitdelen. Mogelijk dat wel enkele Nederlanders deel uitmaken van dat team.

    • Pim van den Dool