Ook eerste levensbehoefte ontkomt niet aan hogere belasting

None

Ook gevoelig ligt de extra belasting die het kabinet volgend jaar op drinkwater wil heffen. Niet dat de belasting het water veel duurder zal maken, maar van water – een eerste levensbehoefte – moet de fiscus zoveel mogelijk afblijven, was de kritiek van de oppositie. Die gevoeligheid is niet nieuw. Geen branche was de afgelopen jaren veilig voor marktwerking, maar de waterleiding is zonder veel discussie altijd in overheidshanden gebleven.

Overigens is belasting op water absoluut niet nieuw, maar de verhoging zal het gemiddelde gezin komend jaar zo’n 30 euro extra kosten. De belastingverhoging moet de schatkist ruim 200 miljoen euro opleveren.

Voor sommige bedrijven kan de schade flink oplopen. Uit berekeningen van werkgeversorganisatie VNO-NCW bleek dat de nieuwe belastingverhoging (een verdubbeling tot 33 cent per kubieke meter) sommige grootverbruikers miljoenen kan kosten. Zo zou staalbedrijf Tata Steel voor 10 miljoen euro aan waterbelasting worden aangeslagen. Ook voor chemie- en voedingsbedrijven zou de schade in de miljoenen kunnen lopen.

De lobby had effect. Weekers stelde deze week voor om met een maximum te komen, waardoor bedrijven nog maar maximaal 33.000 euro aan waterbelasting zouden moeten betalen. De Kamer was nog niet tevreden: bedoeling is dat door de extra belasting bedrijven zuiniger met water zouden doen en dat valt met een bovengrens weg. Weekers stelde vrijdag in een brief voor lagere tarieven te hanteren voor grootgebruikers.