Wat een fijne energie

Willemijn Verloop, oprichter van War Child presenteerde deze week haar boek: Verbeter de wereld, begin een bedrijf! „Rutte vindt het onderwerp belangrijk, zegt-ie, nu hopen dat hij het ook echt leest.”

Donderdag 31 oktober

Vandaag de grote dag, de presentatie van het boek Verbeter de wereld, begin een bedrijf! van mijn compagnon Mark Hillen en mij. Maar dat is pas vanavond. Eerst nog een flink aantal meetings, waaronder eentje met 21 nieuw aangesloten ondernemingen van Social Enterprise NL, het landelijke platform voor sociaal ondernemerschap dat Mark en ik een jaar geleden begonnen. Wat een fijne energie. Als altijd raak ik geïnspireerd door deze ondernemers die slimme oplossingen vinden voor maatschappelijke problemen en bezig zijn hun gemeenschap, land of zelfs de wereld beter te maken. Het zijn ondernemers van velerlei pluimage: van de jonge voormalig werkloze glazenwassers van Nelis tot de autodelers van We Go.

Eind van de middag met de hele ploeg naar de Wallen, naar brouwerij De Prael, ook een social enterprise waar 120 psychiatrische patiënten heerlijk biologisch bier brouwen. Uitstekende plek dus voor de boekpresentatie, geleid door journalist Jeroen Smit, die mij en Mark geestig en scherp aan de tand voelt. Volle bak, bier vloeit, happen gaan rond en om negen uur blijken alle boeken al uitverkocht: ik had de koopzucht van mijn gasten behoorlijk onderschat. De avond eindigt in snackbar Bird, op de Zeedijk, voor napraat en heerlijke Thaise snacks.

Vrijdag

Ontbijt met Marco Borsato, social artist en Maurits Groen, social entrepeneur over de grote potentie van de Waka Waka, een onverwoestbare solar LED-lamp en oplader waarmee Maurits licht wil brengen voor de anderhalf miljard wereldbewoners die nog zonder zitten (maar ik ben er ook blij mee: ik laad er dagelijks mijn mobieltje mee op). Dan een bezoek aan het nieuwe War Child-kantoor in de Watergraafsmeer, leuk om oud-collega’s te zien en blij dat ik als bestuurder op de achtergrond nog mee kan werken aan de missie van War Child.

Terug op eigen kantoor word ik bijgepraat door collega Arine: veel reacties op het boek, interviewaanvragen en positieve eerste recensies. Laat in de middag een bespreking met Machteld Groothuis met wie ik werk aan een op te richten investeringsfonds nieuwe stijl met als werktitel de Social Enterprise Accelerator. Het is een fonds met geduldig groeikapitaal en intensieve begeleiding voor Nederlandse sociaal ondernemingen. Over twee maanden willen we beginnen en er moeten nog bergen werk verzet worden, vaak ook ’s avonds.

Zaterdag

Hockey- en voetbalvelden in de ochtend. En dan met Rob naar de herdenkingsbijeenkomst van onze vriend Friso, in dezelfde kerk waar ik bijna tien jaar geleden sprak als getuige bij het huwelijk met zijn soulmate Mabel. Een emotioneel zware en ook bijzondere dag, waar veel mooie en leuke herinneringen aan Friso worden opgehaald. Het herinnert ons eraan hoe we het maximale uit het leven moeten halen, iedere dag moeten laten tellen. Ik mis hem. Hij was betrokken bij het opzetten van Social Enterprise NL – op de achtergrond. Een kritisch supporter van sociaal ondernemen, een sparringpartner die altijd verraste met zijn intelligente observaties en adviezen.

Zondag

Een dagje thuis, kranten lezen, genieten van de verhalen en avonturen van mijn kinderen, samen het bos in met hond Chilli en flink wat potjes UNO spelen, het favoriete kinderkaartspel van dit moment.

Maandag

Begint als iedere week met de teamvergadering van Social Enterprise NL, met vooruitkijken, maar eerst nog even nagenieten van de boeklancering en alle leuke reacties. Daarna overleg over ons onderzoeksrapport waarin we, samen met Kennisland en het ministerie van Economische Zaken, onderzoeken welke beleidsmaatregelen onze buurlanden inzetten om de social enterprise-sector te stimuleren. Hopelijk kan de overheid ervan leren.

’s Middags moet ik optreden bij een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Jan Driessen, die ik nog ken als oorlogscorrespondent, maar nu afzwaait als communicatiedirecteur van Aegon. Ik debatteer met onder andere Atzo Nicolai en Dick Benschop, beiden toevallig voormalige staatssecretarissen en nu directeur van respectievelijk DSM Nederland en Shell. Leuke en pittige discussie over de rol van het grote bedrijfsleven in het verbeteren van de wereld. Goed te merken dat bedrijven voelen dat ze meer verantwoordelijkheid moeten nemen, maar ze zouden, vind ik, nog veel meer kunnen bijdragen aan onder andere het stimuleren van sociale innovatie.

Mark Rutte is er ook en hem overhandig ik mijn boek. De premier vindt het onderwerp belangrijk, zegt-ie, nu maar hopen dat hij het ook leest. En, nog belangrijker, dat de Nederlandse overheid in actie komt om deze jonge en innovatieve sector te stimuleren.

Dinsdag

Samen met Mark Hillen een interview op de radio bij BNR Ondernemen over ons boek. ’s Middags zit ik in een paneldiscussie van de Triodos Bank. ‘De multiplier van geld’ is het thema en ik doe mijn uiterste best om de vertegenwoordigers van de aanwezige vermogende stichtingen aan te sporen om hun ‘slapende’ vermogens – nu vaak belegd in deposito’s en staatsobligaties – meer in te zetten ten faveure van hun ideële missies. Hiermee hoop ik dat er meer investeringskapitaal beschikbaar komt voor sociale ondernemingen, want dat is een van de grootste drempels voor hun groei.

’s Avonds net op tijd thuis om mijn kinderen in bed te leggen en met mijn man Rob bij te praten. Yumeko, zijn onderneming in eco bed- en badgoed, heeft de beste maand uit zijn driejarig bestaan gedraaid, wat we vieren met een glas goede wijn!

Woensdag

’s Morgens een koffie in café De Ysbreeker met Jan Vos, PvdA Tweede Kamerlid, die kansen ziet voor een brede kamermeerderheid ter ondersteuning van sociaal ondernemerschap, en ons ook belooft te koppelen aan collega’s van andere partijen.

Dan TEDx Amsterdam-dag. Altijd fijn geïnspireerd worden door nieuwe ideeën, creatieve verassingen en bijzondere innovaties. ’s Middags mag ik zelf even het podium op om een van mijn favoriete sociaal ondernemers aan te kondigen, Bas van Abel, die zeer authentiek en bevlogen het verhaal van Fairphone vertelt, de eerste eerlijke – en coole! – smartphone zonder ‘conflictmineralen’ als coltan en tin. Bas wil een ware revolutie ontketenen in de elektronica-industrie. Ik zeg: Go, go Bas & team fairphone!

Donderdag

Te laat op school, het blijft iedere dag weer een gevecht om drie kinderen op tijd af te leveren. Even uitpuffen met een heerlijke koffie met een paar leuke moeders en vaders. Dan door naar een meeting met een potentiële nieuwe partner voor Social Enterprise NL en dan treinen naar Den Haag voor een leuk gesprek met Sybrand Buma over het ‘CDA & sociaal ondernemers’.

Dan overleg met Marga Hoek van de Groene Zaak, een gepassioneerde club die zich hard maakt voor een nieuwe economie die is gebaseerd op werkelijke waarde.

De avond is mijn muzikale hoogtepunt van de week, zwager Brad Mehldau geeft een ongelofelijk virtuoos soloconcert in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Als je je ogen dicht doet denk je dat er twee pianisten zitten. We genieten na en sluiten de avond af met een biertje in café Welling met veel familie en vrienden.