Waarover praten wij dit weekend? Over dieetboeken-obesitas enpedo’s lokken

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Stelling: Terre des Hommes mag niet voor eigenpolitie spelen. De hulporganisatie meldde deze week triomfantelijk dat het de gegevens van ruim duizend ‘cyberpedo’s’ aan de politie overdraagt. Die zijn verzameld door de inzet van een virtueel Filippijns meisje. Eigenrechter spelen is in Nederland verboden, optreden als eigenpolitie is net zo bezwaarlijk. Als dit materiaal uitlekt, moeten de vermeende pedofielen (onschuldig tot het tegendeel bewezen is) vrezen voor een volksgericht. Terre des Hommes moet dit werk overlaten aan Interpol.

Stelling: Nederland, wees blij met de aanschaf van 37 JSF-gevechtsvliegtuigen. Het politieke getouwtrek daarover, twaalf (!) jaar lang, is eigenlijk altijd een schijndebat geweest. De Luchtmacht wilde koste wat kost Amerikaanse toestellen kopen; onze vechtpiloten vormen nu eenmaal een onderafdeling van de US Airforce, dus is het meer dan handig dat we ook dezelfde spullen hebben als die Amerikanen. En 4,5 miljard – duur? Ja, als je het zo zegt wel, maar zo’n bedrag zegt niks. Uit onze nationale schatkist gaat jaarlijks 2,7 procent naar Defensie, inclusief de investering voor nieuwe straaljagers – en onze strijdmacht wordt tegenwoordig alleen maar ingezet bij het afdwingen van internationale orde en veiligheid. Zijn we écht al onze idealen kwijt? Willen we onszelf liever met een knus padvinderijtje terugtrekken achter onze dijken en doen alsof de rest van de wereld niet bestaat?

Stelling: Borstverkleiningen horen niet te worden vergoed door zorgverzekeraars. Rugklachten door grote borsten? Allemaal aangepraat. Het probleem is de maatschappij die vrouwen dwingt aan een onmogelijk schoonheidsideaal te voldoen. Vrouwen die een borstverkleining ondergaan, zijn zich vaak niet bewust van de negatieve gevolgen voor hun kansen op de relatiemarkt. Mannen vinden borsten vaak ge-wel-dig.

Stelling: Van brood eten word je slank. ’s Ochtends twee bammetjes, ’s middags twee, een appeltje en een mandarijntje tussendoor, veel rauwkost en gewokte, beetgare groenten bij het avondeten en tot slot nog een handjevol pepernoten bij de kruidenthee. Je zult zien: de kilo’s vliegen eraf. Doe niet mee aan dieetboeken-obesitas. Geef het boek De Voedselzandloper, al 75 weken onafgebroken hoog in de top-60 van bestsellers, alleen cadeau als je aan iemand een hekel hebt.

Stelling: Dick Advocaat is een wereldcoach. De Haagse voetbaltrainer heeft vier wedstrijden gespeeld met zijn nieuwe club AZ en hij heeft er vier gewonnen. Met een paar tactische ingrepen heeft hij de degradatiekandidaat omgetoverd tot kampioensploeg in wording. Zondag spelen de Alkmaarders uit bij Feyenoord. Onder leiding van de Kleine Generaal zullen zij zegevieren.

Stelling: Stellingen bij proefschriften moeten worden afgeschaft. Flauw hoor, die lollige oneliners bij proefschriften. Heb je, na jaren en jaren ploeteren in een lab, eindelijk ‘je boekje’ af over social-technical complexity in thermo-dynamic structures, en dan eindig je met diepgang als ‘het semen van een rokende man heeft nog steeds een witte kleur, maar de afname van het aantal gezonde cellen in het ejaculaat doet vermoeden dat deze mannen toch op behoorlijk zwart zaad zitten’. Niet doen!

Met bijdragen van Gijsbert van Es en Merlijn Kerkhof