Voor de leek niet te volgen

„Het is een vreemd cijferseizoen. Of cijfers nu mee- of tegenvallen maakt weinig uit. Vrijwel alle aandelen van de bedrijven die ik volg gaan, soms na een kleine correctie van een à twee dagen, omhoog na het bekendmaken van de cijfers. Dat zegt vooral iets over de algehele beurstrend. Meevallend waren de verzekeraars, maar de verwachtingen voor de financiële sector zijn ook nog niet hoog. En de uitgevers, maar ook daar stijgt de winst maar matig. Tegenvallend waren Unilever, Shell en Heineken. Het dividend houdt de eerste twee op de been, Heineken heeft gewoon goed management. Meer inzicht in de verwachtingen van professionele analisten zou overigens helpen. Voor een leek is namelijk niet te volgen waarom de koers reageert op bepaalde cijfers of – ervóór of erna – op het oordeel daarover van analisten. Het zijn, zo blijkt maar weer, professionals die de markt bepalen, niet de particuliere beleggers.”