Vijf verdachten van miljoenenzwendel met aandelen vast

De politie heeft vijf verkopers van waardeloze aandelen aangehouden. Zij haalden in totaal 10 miljoen euro op.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vijf verdachten aangehouden op verdenking van grootschalige zwendel. De vijf zouden in totaal 10 miljoen euro hebben buitgemaakt met de telefonische verkoop van waardeloze effecten. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De mannen zouden sinds 2004 slachtoffers hebben benaderd en hen hoge beleggingsrendementen in het vooruitzicht hebben gesteld. Na verloop van tijd bleek dan dat het rendement niet werd gehaald en dat de inleg was verdwenen.

Het gaat om een 39-jarige man uit Eindhoven, een 32-jarige man uit Haarlem, een 47-jarige man uit Amsterdam, een 44-jarige man uit Duitsland en een 57-jarige man uit Aerdenhout. De mannen zouden gehandeld hebben onder de naam van de Duitse bedrijven IS Intersecurities/Pacific Continental, Icon Fashion, Teleson en Hastings. Ook handelden zij namens Titan met vestigingen in Bosnië en Servië, Wesa Effecten en Quest Capital Partners uit Eindhoven.

In Nederland is het verboden om consumenten telefonisch beleggingsproducten aan te bieden. Het strafrechtelijk onderzoek kwam op gang na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De recherche heeft dertien woningen en twee kantoren in Nederland doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed, sieraden en circa 15.000 euro aan contant geld. In een woning in Eindhoven zijn anderhalve kilo cocaïne en zestien kilo XTC pillen in beslag genomen.

Bij zogenoemde ‘boilerroomfraude’ dringen gehaaide verkopers bij potentiële kopers aan op een snelle aankoop van aandelen. Op waarschuwingslijsten van de AFM is te zien of dergelijke ondernemingen een vergunning hebben of niet.