Vega-menu, ook voor vleeseters

Carnivoor Ronald Hoeben is in De Keuken van Gastmaal onder de indruk van de gerookte pastinaak.

None

Bijzonder

Twee weken geleden won het vegetarische restaurant Kop van ’t Land de duurzaamheidsprijs van de Gault Millaugids. De uitbater vertelde over de perceptie van de carnivoor van zijn restaurant: regelmatig komt het voor dat een vrouw pas op de drempel aan haar man meldt dat ze in een vleesloos eethuis gereserveerd heeft, met alle resulterende wrevel van dien. Voor menig vleeseter blijft het vegetarische restaurant nu eenmaal een afschrikwekkend oord, een erfenis uit de tijd dat vegetarische eethuizen vooral uit protest en boosheid leken te zijn ontstaan.

De Keuken van Gastmaal in Utrecht bedient beide geloofsovertuigingen, men serveert er sinds de zomer naast een reguliere keus uit vis en vlees een plantaardig maal van vier gangen voor 29,50 euro.

We betreden een soort huiselijke eetzaal waar je er in Utrecht meer van hebt: nadrukkelijk onhip, met ouderwetse plafondlampen, een kale planken vloer, geruite kleedjes op tafel, aan de muur wat bric à brac keukenspulletjes en hier en daar een decoratieve knolselder. In de open keuken neuriet de kok mee met de larmoyante klaagzang van de lang geleden te vroeg verscheiden Hank Williams. We hoeven onze jassen niet zelf op te hangen en er wordt (ook) kraanwater geschonken, dat maken we in chiquere zaken regelmatig andersom mee.

Op de wijnkaart

Er is niet alleen een sympathieke wijnkaart met betaalbare vin nature, maar ook een ruimhartig losseglazenbeleid met veel open wijnen, inclusief chauffeursportionering in halve glazen. Eerst maar eens twee hele glazen riesling uit Rheinhessen (6,40 euro) bij de amuse: groentenstaafjes met mieriksworteldip.

Op het bord

Het vegetarische viergangenmenu begint met een bord lekkere bloemkoolsoep met kerrie, tegenover tartaar van rund en oester. Het zijn vooraanstaande keukenmeesters die furore maakten met deze tandem van rauw materiaal, maar de versie van Gastmaal, met een quenelle van eiersalade erop en oestermayonaise ernaast, blijkt een nogal hompig geheel waarin oester en tartaar even grof gehakt zijn, zodat de oestertextuur een beetje verloren gaat.

Chutney van tomaat en venkel met rucola en Parmezaan op toast is een aangenaam zomersouvenir en heeft net als de terrine van tomaat met muntsalsa, die ik als pauzenummer in het niet-vegetarische menu van drie gangen besteld heb, een fraaie, intense tomatensmaak.

Dan de hoofdgerechten. Een opgevouwen filet van schol is goed van garing, maar de vis ligt tegenover vanillezuurkool in een plas kalfsjus. Een mank smaakrijm met een komma ertussen in de vorm van een paar saaie staken pastinaak. Veel en veel lekkerder is het vegetarische hoofdgerecht van gerookte groenten als pastinaak (nu wel lekker), knolselderij, rode biet met gebakken cavolo nero (palmkool) en daaroverheen beurre blanc van knoflook. Dit is het soort vegetarische gerecht dat ook een carnivoor kan bekoren.

De cheesecake van pompoen is niet slecht, maar erg koud. Omdat ik de pastinaak niet lekker vond, krijgen we de koffie aangeboden. Jammer dan weer dat die zo bitter is.

De rekening

Inclusief vijf glazen wijn betalen we 95,60 euro voor een ontspannen avond met prima wijn en uitstekende bediening.

    • Ronald Hoeben