Veel te bespreken bij kort diner in Moskou

Willem-Alexander en Máxima zijn begonnen met hun bezoek aan Rusland. Op de achtergrond spelen „wat moeilijkere momenten op het vlak van de diplomatie”.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontmoeten de Russische presidentVladimir Poetin in het Kremlin. Foto AFP

Onder luid trompetgeschal kwamen koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagavond de immense ontvangsthal van het Kremlin in Moskou binnen. De Russische gastheer en president Vladimir Poetin leek een lange avond aan te kondigen. „Ik geloof dat we veel te bespreken hebben”, zei hij, terwijl een tolk in het Nederlands vertaalde.

Toch was het diner waarvoor Poetin het koningspaar had uitgenodigd al na vijf kwartier afgelopen. Om 22.40 uur eindigde volgens een sms’je van een meegereisde ambtenaar van de Rijksvoorlichtingsdienst het samenzijn.

Vooraf had Poetin laten weten zich te verheugen op de ontmoeting. „Ondanks de wat moeilijkere momenten op het vlak van de diplomatie ben ik zeer blij dat de koning vandaag hier is gekomen. Ik ben zeer tevreden.”

Poetin en Willem-Alexander hebben gesproken over culturele zaken, maar waarschijnlijk ook over gevoeliger kwesties zoals de gevangenzetting door Rusland van Greenpeace-activisten, en de incidenten rond diplomaten. Vorige maand werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin onrechtmatig meegenomen naar een Haags politiebureau na een melding over dronkenschap en kindermishandeling. De tweede man op de Nederlandse ambassade in Moskou, Onno Elderenbosch, werd enkele dagen later in zijn woning overvallen, vastgebonden en mishandeld. Elderenbosch was overigens in het gevolg van de koning naar het Kremlin gekomen en was ook bij het diner aanwezig.

Gisteravond laat meldde een woordvoerder van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) dat de voor vandaag geplande werklunch tussen Timmermans en zijn Russische ambtgenoot Lavrov niet doorgaat. De Russen hebben de Nederlanders laten weten dat Lavrov voor plotselinge besprekingen over Iran en zijn nucleaire programma naar Genève moet. Hij ziet daar zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry die ook haastig naar Genève is vertrokken.

In plaats van Lavrov zou vandaag Arkadi Dvorkovitsj aanschuiven bij het gesprek met Timmermans. Hij is een van de acht vicepremiers in het Russische kabinet. Dvorkovitsj was vanaf het begin betrokken bij de opzet van het Nederland-Rusland-jaar.

Een zichtbaar gespannen koning Willem-Alexander bedankte gisteren ten overstaan van de Nederlandse en Russische pers president Poetin voor de uitnodiging ter gelegenheid van de beëindiging van het Nederland-Rusland jaar. Hij zei te hopen dat er nog veel projecten over en weer zullen volgen, en ervan uit te gaan dat kwesties die spelen via de vriendschappelijke relatie kunnen worden opgelost. Koningin Máxima knikte instemmend.

    • Kees Versteegh