‘Vanavond geen atoomdeal met Iran’ - overleg waarschijnlijk snel verder

Overleg vanmiddag in Genève tussen onder anderen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif (linksboven), EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.
Overleg vanmiddag in Genève tussen onder anderen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif (linksboven), EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Foto Reuters / Jean-Christophe Bott

Hoewel het overleg tussen Iran en de zes wereldmachten vanavond laat nog in volle gang was, was het niet meer de verwachting dat er vandaag nog een akkoord zou komen over Irans omstreden nucleaire programma. Volgens diplomaten ligt vooral Frankrijk dwars en zal een nieuwe ronde van besprekingen in Genève nodig zijn.

Westerse diplomaten verklaarden eerder vanavond tegenover persbureau Reuters dat de besprekingen van vandaag naar verwachting geen deal zullen opleveren en dat de onderhandelingen met Iran binnenkort verder zullen gaan. Gisteren leek de kans op een akkoord sterk toegenomen omdat de ministers van Buitenlandse Zaken onverwachts naar Genève kwamen om persoonlijk met hun Iraanse collega Javad Zarif te onderhandelen. Zarif zei vanavond dat er binnen zeven tot tien dagen verder gepraat zal worden als een akkoord vanavond uitblijft.

Frankrijk zou kritisch zijn over opstelling Iran

De onderhandelingen in Genève kwamen vanmiddag in een impasse terecht omdat vooral Frankrijk niet tevreden was over de stappen die Iran bereid was te zetten. Omdat Teheran vooralsnog weigert om een reactor stil te leggen en zijn voorraad verrijkt uranium te verlagen, blijven er volgens Fabius “belangrijke vragen” open staan. Frankrijk zou zich met zijn kritische opstelling isoleren van andere westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China, Iran en Duitsland zijn sinds donderdag bijeen in Genève om een overeenkomst te sluiten om het conflict over het nucleaire programma van Iran op te lossen. De zes wereldmachten willen dat de mate van verrijking in Iran wordt teruggebracht zodat het uranium niet snel voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft steevast ontkend dit te willen, en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

De Iraanse president Hassan Rohani twitterde vanavond dat het Westen deze “unieke mogelijkheid” op een deal met Iran niet moet laten schieten:

Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani The West should not miss this unique opportunity. Our nation is participating in the Geneva negotiations with strong will & determination.
Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani We want the world to know that our nuclear activities are solely for peaceful purposes, & that we’re ready to address any rational concerns.
Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani The negotiating sides should recognize that the current unique atmosphere was brought about by our people in our recent election. #IranTalks

Israël waarschuwt voor ‘historische vergissing’

Israël, een aartsvijand van Iran, maakt zich juist zorgen over een mogelijke deal van het Westen met Iran. Minister van Defensie Moshe Yaalon zei vanavond dat een akkoord onder de “huidige voorwaarden” een “historische vergissing” zou zijn. Israël vreest dat Iran kernwapens wil ontwikkelen en heeft de afgelopen jaren regelmatig gedreigd met militair ingrijpen in Iran.

    • Pim van den Dool