Uitblinkers

„Het laatste boek dat ik las is Uitblinkers van Malcolm Gladwell. Hij legt uit hoe het komt dat sommige mensen succesvol zijn en andere niet. Waarom is Steve Jobs een topper, waarom zijn The Beatles zo succesvol? Hij zegt dat het niet alleen aan aanleg of talent ligt, maar dat er ook een ‘geluksfactor’ is. Iemands cultuur, familie, soms zelfs de maand waarin iemand geboren is, kan bepalend zijn voor succes. Gladwell is ook de man van de tienduizendurenregel. Om succesvol te zijn, moet je heel veel oefenen. Ik kan dat wel beamen. Ik denk dat ik vorig jaar zo’n beetje op dat magische getal tienduizend zat. Ik schaats sinds mijn veertiende. Om 10.000 uren te halen moet je tien jaar lang drie uur per dag oefenen, twintig uur per week. Qua trainingsuren klopt dat wel zo’n beetje. Vorig jaar, toen ik dit boek las, was ik op m’n sterkst.”