Fiscale meevaller moet voor extra impuls gaan zorgen

None

De nieuwe belastingplannen moeten niet alleen voor extra geld in de schatkist zorgen. Bedoeling is ook dat sommige fiscale maatregelen tot extra economische activiteit gaan leiden. Zo tracht het kabinet zogeheten beklemde vermogens vrij te maken door een eenmalige belastingkorting te geven. Dat geld zit bijvoorbeeld in zogeheten stamrecht-bv’s waar mensen hun ontslagvergoeding in hebben gestopt. In totaal zit er bijna 13 miljard euro in dergelijke bv’s die vanaf komend jaar niet meer kunnen worden opgericht.

Als het geld uit zo’n bv wordt gehaald, valt het in de praktijk onder het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (52 procent). Dat tarief verandert niet, maar de bezitter van een stamrecht-bv kan wel rekenen op een korting van 20 procent. Die voordeelactie zou de schatkist volgens schattingen van Weekers 1,25 miljard euro op moeten leveren, omdat meer mensen hun geld vrijmaken.

Ook doet het kabinet een poging om beklemde vermogens van ondernemers los te krijgen. Als die winst uit hun vennootschap willen halen, betalen ze daar 25 procent belasting over. Komend jaar wordt dat 22 procent. Deze korting zou ruim een miljard euro aan extra inkomsten moeten opleveren.

Volgens de oppositie zijn de schattingen van Financiën vooral een vorm van wensdenken. Zij heeft er geen vertrouwen in dat de tijdelijke belastingverlagingen bij elkaar ruim 2 miljard euro opleveren. SP’er Farshad Bashir sprak eerder zelfs van „gegoochel met belastinggeld”.

De oppositie verwacht ook niet dat het ‘losgekomen’ geld weer in de economie wordt gepompt. Ook het Centraal Planbureau denkt niet dat ondernemers de vrije gelden gaan besteden. „Aangenomen is dat de extra netto winstuitkering niet tot bestedingseffecten leidt.”