Schaatsster Lee verbetert in Calgary wereldrecord op 500 meter

Lee op weg naar een wereldrecord op de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary.
Lee op weg naar een wereldrecord op de 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Foto AFP / Tod Korol

Sang-Hwa Lee heeft het wereldrecord op de 500 meter verbeterd. Bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary scherpte de Zuid-Koreaanse de mondiale toptijd aan tot 36,74 seconden. Dat is zes honderdste sneller dan haar oude wereldrecord, dat ze in januari schaatste op de Canadese ijsbaan.

De 24-jarige Lee is ijzersterk aan het seizoen begonnen. Gisteren won ze al de eerste 500 meter en vandaag kon de concurrentie opnieuw niet aan haar tippen. De Duitse Jenny Wolf pakte het zilver in 37,18, voor de Chinese Beixing Wang (37,30).

Margot Boer haalde een flinke hap van haar persoonlijk record. De schaatsster uit Woubrugge klokte een tijd van 37,36, achttien honderdste sneller dan haar vorige toptijd. Ze was tevens de beste Nederlandse op de vierde plaats. Thijsje Oenema (37,96) werd dertiende, Laurine van Riessen (38,19) was de nummer zestien.

Bekijk hier de wereldrecordrace van Lee:

Van Beek wint 1500 meter voor Wüst

Lotte van Beek won later op de dag de 1500 meter gewonnen. De schaatsster van Team Corendon bleef met een tijd van 1.52,95 Ireen Wüst voor. De olympisch kampioene kwam in de slotrit niet verder dan 1.53,30. Het brons ging naar Martina Sábliková in 1.54,44, net voor Marrit Leenstra (1.54,59).

Jorien Voorhuis en Annouk van der Weijden konden niet om de bovenste plaatsen strijden. Voorhuis werd dertiende in 1.55,54, terwijl Van der Weijden (1.56,75) als negentiende eindigde. Nederlands kampioen Jorien ter Mors is er niet bij in Calgary, omdat zij de voorkeur geeft aan shorttrackwedstrijden.

Davis is Nuis de baas op de 1000 meter

Shani Davis won bij de mannen de eerste wereldbekerwedstrijd over 1000 meter. De Amerikaan snelde in Calgary naar een tijd van 1.07,46 minuut. Hij versloeg in de slotrit in een rechtstreeks duel Kjeld Nuis. De Nederlands kampioen scherpte wel zijn persoonlijk record aan tot 1.07,57 en bleef met Brian Hansen (1.07,64) een andere Amerikaan voor.

Koen Verweij viel naast het podium. De TVM-schaatser, vrijdag de beste op de 1500 meter, deelde de vierde plaats met wereldkampioen Denis Kuzin uit Kazachstan. Beide schaatsers noteerden een tijd van 1.07,71.

De andere Nederlanders vervulden geen hoofdrol. Michel Mulder noteerde de negentiende tijd in 1.08,21, net voor Stefan Groothuis (1.08,24). Sjoerd de Vries vond zichzelf terug op de twaalfde plaats met 1.08,52.

Bekijk hier een samenvatting van de 1000 meter:

    • Pim van den Dool