Russische politie arresteert twee betogers bij aankomst koningspaar

Bij de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou zijn vanmiddag twee demonstranten gearresteerd. Dat hebben Russische media gemeld. De betogers zouden aandacht hebben gevraagd voor de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov.

Bij de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou zijn vanmiddag twee demonstranten gearresteerd. Dat hebben Russische media gemeld. De betogers zouden aandacht hebben gevraagd voor de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov.

Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Hij zat daar in afwachting van uitzetting naar Rusland. Een asielaanvraag was afgewezen. De affaire kende een lange politieke nasleep die staatssecretaris Fred Teeven van Justitie bijna noodlottig werd.

De Russische demonstranten, volgens lokale media van de verboden Nationaal-Bolsjewistische Partij, zouden bij het Tsjaikovski Conservatorium om een onderzoek naar de dood van Dolmatov hebben geroepen. Verder zouden ze flyers hebben uitgedeeld met daarop de tekst “Jullie hebben het bloed van Dolmatov aan je”. Russische media schrijven dat de betogers ook eieren en/of tomaten in de richting van het koningspaar hebben gegooid. Het voedsel bereikte het koningspaar niet.

Olaf Koens, correspondent in Moskou voor de Volkskrant en RTL Nieuws, twitterde twee foto’s van het incident:

Twitter avatar obk Olaf Koens BREAKING: Protest bij aankomst Koninklijk Paar. Activisten die kwaad zijn over dood Alexander Dolmatov http://t.co/igFqeSS7EZ
Twitter avatar obk Olaf Koens Beide demonstranten hardhandig afgevoerd door de politie http://t.co/9Gf4WCDtwj

‘Geen incidenten bij optreden Concertgebouworkest’

In het Tchaikovsky Conservatorium verliep het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkerst in ieder geval tot de pauze zonder verdere incidenten, laat onze verslaggever in Moskou Kees Versteegh weten. Er waren geen merkbare protesten bij orkestleden, zoals regenboogspeldjes, om aandacht te vragen voor de positie van homo’s in Rusland. Eerder was er sprake van dat het Concertgebouworkest een statement wilde maken, maar hier werd uiteindelijk toch van afgezien.

Van de 1700 stoelen in het Tchaikovsky Conservatorium worden er 500 bezet door het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. Kaarten kostten tussen de 115 en 160 euro. Het orkest brengt onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons en met Yefim Bronfman op piano, het derde pianoconcert van Beethoven en ‘Ein Heldenleben’ van Richard Strauss ten gehore. Het koningspaar zat niet op de voorste rij, maar in het midden van de zaal, aldus Versteegh. Dit is normaal omdat het geluid en zicht daar beter zijn.

Bekijk onze fotoserie van het bezoek van het koninklijk echtpaar aan Rusland:

Lees ook: Koning vertrekt vandaag naar Rusland voor omstreden ontmoeting met Poetin. Wordt hij pion in conflict?

    • Pim van den Dool