Met harde hand één land

Separatisme moet in Rusland zwaarder worden bestraft. In het Russische parlement ligt een wetsvoorstel tegen separatisme in daad én in woord. Zelfs twijfel zaaien over de eenheid van de Russische staat kan voortaan strafbaar worden.

Op propaganda en agitatie komt dan tussen drie en zes jaar gevangenisstraf. Een separatist kan een beroepsverbod krijgen van zes tot twaalf jaar. Ook strafbaar wordt materiaal waarin de territoriale eenheid van Rusland openlijk wordt ontkend of betwijfeld. Momenteel is alleen daadwerkelijke separatistische actie een misdrijf volgens het Russische strafrecht.

Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dat serieuze repercussies hebben. Rusland is een ‘veelvolkeren- staat’ en heeft 21 deelrepublieken in de Kaukasus en het Aziatische deel. Die worden gedomineerd door andere volkeren dan de Russen. De deelrepublieken zoeken soms afstand tot de centrale macht in Moskou. In sommige leven ook verlangens naar autonomie en soevereiniteit.