Rode Kruis: zeker 1.200 doden op Filippijnen door tyfoon

Huizen in Tacloban zijn volledig verwoest door de tyfoon.
Huizen in Tacloban zijn volledig verwoest door de tyfoon. Foto EPA / Francis R. Malasig

Het dodental als gevolg van de tyfoon die gisteren over de Filippijnen trok, is opnieuw flink opgelopen. Er zijn zeker 1.200 doden gevallen, meldt het Rode Kruis op basis van een eerste schatting vanmiddag volgens persbureau AFP.

Eerder vandaag werd al gemeld dat er door tyfoon Haiyan honderden doden zouden zijn gevallen. Het Rode Kruis meldt nu dat in de centrale stad Tacloban, op het eiland Leyte, zeker duizend doden zijn gevallen volgens eerste schattingen. De lichamen van deze mensen drijven volgens een woordvoerder van het Rode Kruis door de straten van de stad, waar het water nog steeds hoog staat.

Auto’s zijn door de kracht van de storm op elkaar beland, en de communicatie met de autoriteiten in de stad is nog niet hersteld. De stroom is op veel plekken afgesloten door gebroken elektriciteitspalen, daken zijn van huizen getrokken en er zijn zelfs hele huizen verwoest. Het vliegveld van de stad is eveneens grotendeels verwoest. Het water zou tot aan vier meter hoog hebben gestaan op het vliegveld.

Tacloban ligt ongeveer 580 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Manilla:

In de provincie Samar zou het aantal doden ook al rond de tweehonderd liggen:

De verwachting is dat het dodenaantal nog verder oploopt. Het Rode Kruis verwacht later vandaag met een preciezer dodenaantal te kunnen komen.

Veel schade in centrale deel Filippijnen

Haiyan trok gisteren over het centrale deel van de archipel en richtte daar veel schade aan. Gebouwen en huizen langs de kust werden weggevaagd door de wind, bomen werden uit de grond getrokken, er traden aardverschuivingen en modderstromen op en in delen van de regio viel de stroom uit. Bijna 800.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Communicatie met het gebied is nog steeds niet overal mogelijk en het is niet goed bereikbaar door aardverschuivingen en omgevallen bomen die wegen blokkeren. Haiyan was de 24e en zwaarste tyfoon die dit jaar de Filippijnen aandeed.

Aanvankelijk leek het dodental gisteren relatief mee te vallen, gezien de sterkte van de storm, door een goed voorbereide evacuatie van ruim 125 duizend mensen, maar nu er langzaam meer informatie uit het gebied komt, blijken er toch veel slachtoffers te zijn gevallen.

Storm trekt naar Vietnam

De storm trekt nu over de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam. Hoewel hij van categorie 5, wat staat voor een ‘supertyfoon’, is afgezwakt naar categorie 4, verwachten weervoorspellers volgens persbureau Reuters dat de kracht van de tyfoon over zee weer kan toenemen. In Vietnam is ondertussen ook begonnen met de evacuatie van 300.000 mensen uit hogerisicogebieden.

Bekijk op deze kaart het verloop van de storm: