Ouderwets eten

Laten we deze week een gerecht maken waarover niemand snobistisch kan doen en waarover je ook echt niet aan tafel hoeft te converseren. Hachee. Heerlijk ouderwets eten dat iedereen een goed gevoel geeft. Het is ook echt najaarseten vind ik, zeker in deze bockbier-variant en je bent er bovendien ook niet veel tijd mee kwijt:

Laten we deze week een gerecht maken waarover niemand snobistisch kan doen en waarover je ook echt niet aan tafel hoeft te converseren. Hachee. Heerlijk ouderwets eten dat iedereen een goed gevoel geeft. Het is ook echt najaarseten vind ik, zeker in deze bockbier-variant en je bent er bovendien ook niet veel tijd mee kwijt: hachee maakt zichzelf klaar, dat wil zeggen: nadat je wenend de uien hebt gesneden. Dat is het enige dat echt tijd kost. Voor de rest staat zo’n pan hachee gewoon rustig in de oven of op het gas te staan en daar staat ’ie prima.

Laat de slager het vlees vast in dobbelstenen snijden, dat kan een slager snel en goed en het scheelt de kok werk.

Maak er stoofperen bij of appelmoes, en geef er spruitjes bij (niet te lang koken) of iets anders in het geheel niet vernieuwends. Rijst of aardappelpuree zijn er heerlijk bij.

Hachee met bockbier (voor 4 personen) (plus een fijn restje voor een volgende dag)

4 à 5 grote uien

1,5 pond doorregen runderlappen (in blokjes)

boter

2 el bloem

1 flesje niet te zoet Bockbier (Brands bijv.)

1 droge (Groninger) worst

5 jeneverbessen

10 peperkorrels

2 kruidnagels

1 laurierblaadje

Verwarm de oven tot 130 graden.

Snij de uien in kwarten en die in plakjes (zodat je als het ware kwartringen hebt).

Verwarm de boter in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de uien al omscheppend tot ze glazig zijn en hier en daar een schroeirandje hebben. Schep ze uit de pan in een ruime schaal of kom.

Verwarm eventueel nog wat boter in dezelfde pan en bak het vlees in porties aan alle kanten bruin. Leg het gebruinde vlees op de uien. Doe als alle vlees gebakken is, de uien en het vlees terug in de pan. Snijd de worst in stukjes en voeg die toe. Bestrooi het geheel met wat zout en met de bloem en roer even goed om, nog steeds op middelhoog vuur. Schenk het bockbier in de pan en roer.

Kneus de peperkorrels en de jeneverbessen en doe de specerijen in een theezakje of in een stukje kaasdoek en leg ze in de pan. Als het bier gaat borrelen het gas heel laag draaien.

Leg een stuk bakpapier direct op het vlees (om uitdrogen tijdens het stoven te voorkomen) en doe een deksel op de pan. Zet de pan een uur of vier in de oven, of laat hem op het fornuis staan als dat waarlijk zachtjes weet te stoven.

Proef op peper en zout.

    • Marjoleine de Vos