Ouderwets drinken en ouder worden

‘Dezelfde wijn drinken die u voor het gerecht gebruikt’ is een van de meest doeltreffende, voor de hand liggende en eenvoudige wijn-spijsregeltjes. Maar hoe zit het als er sprake is van bockbier dat Marjoleine de Vos vandaag gebruikt voor haar ouderwetse hacheerecept ? Precies hetzelfde. Met andere woorden: ga uw gang. Maar als u het mij niet kwalijk neemt, schenk ik toch liever een glas warmbloedig rood bij de Oudhollandse kijk op slow food. Montepulciano d’Abruzzo uit het Adriatische gebied ten oosten van Rome bijvoorbeeld.

Onze ook al zo Hollandse HEMA heeft een volle en behaaglijke, Tesoruccio 2012. Zonnig, soepel, sappig. Met volop donker rijp fruit, flirtend met wat dadel- en vijgenzoet, een vermoeden van specerij. Voor maar € 5,50 schiet u daar geen bok mee.

Maar er zijn nog meer smakelijke alternatieven. Ook erg op hachee is rood uit het Portuges Bairrada. Een vrij onbekende wijnstreek in  het midden van Portugal. Recentelijk proefde ik Vadio 2009 gemaakt van de minstens even onbekende bagadruif. En die blijkt flink wat in zijn bagage te hebben. Rond, donker, zonnig fruit, veel laurier en enige hulp uit de houthoek. (Goede Wijn; € 11,90).

De Franse Guide Hachee doet ons vervolgens bij Alain Brumont in Gascogne.

In zijn rood uit 2011 (Wijnkoperij Henri Bloem; € 6,50) meldt tannat, de levensverlengende druif, zich voor actieve dienst. Met op de bagagedrager merlot biedt deze een forse dosis resveratrol, het krachtige antioxidant dat het goede HDL-cholesterol (ezelsbruggetje: Hoop Doet Leven) aanmaakt, het slechte LDL verwijdert, het vaatstelsel soepel houdt, ontstekingsremmend werkt, beschadigde cellen kan repareren en een veroudering remmende functie heeft.

Klinkt als een medicijn en dus afschuwelijk, maar in vieze wijnen maken doet Alain Brumont niet. Dus ik zou zeggen: met mate driemaal daags voor de heren en tweemaal voor de dames. En dan bij de hachee lekker genieten van een donkere, aardse rode met lichte roostertonen met de vooruitzichten op een langer leven, tijdens welk ook rustig doorgedronken mag worden.

    • Harold Hamersma