‘Baken van hoop’ van 1.776 verlichte voet - is WTC de hoogste van het land?

Gisteravond werd op het nieuw gebouwde World Trade Center in New York voor het eerst het licht getest op het hoogste punt van de wolkenkrabber. De volledige 541 meters van het nu hoogste gebouw in de Verenigde Staten werden zo verlicht. Hoewel, niet iedereen is het ermee eens dat One World Trade Center écht het hoogste gebouw van het land is.

Foto AP / Julio Cortez

De skyline van New York zag er gisteren even anders uit. ‘s Avonds werd op het nieuw gebouwde World Trade Center voor het eerst het licht getest in de zendmast van het gebouw - het hoogste punt van de wolkenkrabber. De volledige 541 meters van het nu hoogste gebouw in de Verenigde Staten werden zo verlicht. Hoewel, niet iedereen is het ermee eens dat One World Trade Center écht het hoogste gebouw van het land is.

Het volgend jaar officieel te openen nieuwe WTC, gebouwd waar ooit het in 2001 verwoeste World Trade Center stond, bereikte in mei het hoogste punt. De symbolische hoogte van 1.776 voet verwijst naar het jaar 1776, toen de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië. De piek, ruim 124 meter hoog, dient als televisieantenne.

Waar de skyline overdag dus al enige tijd veranderd was, zag die er gisteravond ook in het donker anders uit. ‘s Avonds komt er nu namelijk een lichtbundel uit de antenne die van kilometers afstand is te zien. Gisteren was daarvoor dus de test. En die slaagde, met honderden blauwe, witte en rode lichtjes die Manhattan van boven verlichtten:

Foto AFP / Getty Images / John Moore

Enthousiaste New Yorkers tweetten ook foto’s van het nieuwe uitzicht:

Twitter avatar Randy_Au Randy Au Oh sweet, I hadn’t noticed the WTC tower could light up the spire like that http://t.co/T70oujrI8B
Twitter avatar WTCProgress WTCProgress With testing underway, One WTC’s illuminated spire and beacon soar over Lower Manhattan. http://t.co/psuNkZklfD
Twitter avatar eisepulles Eise Pulles Voor het eerst is de top van @One_WTC verlicht #WTC http://t.co/HumMoN24bU

Bekijk ook onze fotoserie van het uitzicht vanaf het observatiedek van het nieuwe World Trade Center op 387 meter hoogte, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over New York:

Wie is de hoogste van het land?

Toch ontstaat er wat ophef rondom dit nieuwe hoogtepunt. Sommigen betwisten dat het nieuwe WTC het hoogste gebouw van het land is, en zeggen dat dat de Willis Tower in Chicago moet blijven.

Bouwdeskundigen zijn het er namelijk niet over eens of het nieuwe verlichte gedeelte van de wolkenkrabber nu alleen een antenne, of een officiële piek is. In eerste instantie zou het een piek worden, omdat om de antenne een ombouw zou worden gemaakt van staal en glasvezel. Maar dat veranderde toen de ontwikkelaar besloot die ombouw uit het ontwerp te halen: het zou onmogelijk goed te onderhouden of te repareren zijn. Daardoor bleef alleen de zendmast nog over.

En dat is een probleem: de regels bepalen dat als het slechts een antenne is, deze niet meetelt in de hoogte van de toren. In dat geval zakt het WTC een aantal plaatsen op de ranglijst van hoogste gebouwen. Het hoogste dak van het gebouw ligt namelijk op ‘slechts’ 417 meter - de hoogte van het oorspronkelijke WTC. Als toch wordt geoordeeld dat de antenne deel uitmaakt van het ontwerp, dan telt hij wel mee voor de hoogte.

Controversiële beslissing voor ‘architectencommissie’

Gisteren kwam daarom een speciale commissie van architecten bijeen om in, nota bene, Chicago te praten over de hoogte van het gebouw. Dat deden ze daar omdat de organisatie in die stad gevestigd is. Volgende week komt de commissie met de uitspraak of New York of Chicago nu de titel van hoogste gebouw van het land krijgt.

Dat wordt een moeilijke en controversiële beslissing. Als de zendmast van New York niet wordt meegeteld, zou dat pijnlijk kunnen vallen gezien de symbolische betekenis van zowel de hoogte als het gehele gebouw. Volgens de meeste New Yorkers telt de zendmast uiteraard wel mee in de hoogte, en dat wilde men gisteren aantonen met het “baken van hoop” dat het lichtpunt vormt. In Chicago wordt juist een groot deel van de culturele en architecturale geschiedenis vertegenwoordigd door de Willis Tower, die bij ‘verlies’ nu tweede hoogste in het land zou worden.

    • Anouk van Kampen