Niet meer zo voordelig, dat tweede huisje

Wij willen ons tweede huis in Frankrijk verkopen vanwege onze scheiding. Nu blijkt dat de Fransen tot 34,5 procent belasting heffen over de waardevermeerdering. Kunnen we hier (deels) onderuit?

Qua belastingdruk hoort Frankrijk sinds jaar en dag bij de kampioenen van Europa. Toch heeft de regering van Hollande er diverse schepjes bovenop gedaan. Dat raakt ook Nederlanders met een tweede stek in dit vakantieparadijs.

Zo betaal je sinds 2012 over de netto winst op je tweede huis 34,5 in plaats van 19 procent belasting (taxe sur plus value). Steeg je huis, na de aftrek van diverse correctieposten, echter méér dan een halve ton, dan krijg je daarbovenop 2 tot 6 procent surtaxe voor je kiezen. Ook de termijn waarbinnen de verschuldigde plus value daalt naar nul werd vorig jaar februari opgekrikt: van vijftien naar dertig jaar.

Of je er onderuit kunt? Soms – een beetje. Zo kan een belastingbezwaarschrift, vóór de overdracht, mogelijk geld schelen. De geheven 34,5 procent bestaat namelijk uit 19 procent inkomstenbelasting en 15,5 procent sociale premies. Maar EU-inwoners hoeven alleen in hun eigen land sociale premies te betalen. De Europese Commissie gaat er een rechtszaak over voeren. Wie weet krijgen jullie ooit belasting terug.

Verder heeft de Franse overheid de hogere plus value tijdelijk verzacht wegens heftige kritiek. Verkoop je vóór 1 september 2014, dan mag je de verkoopwinst tijdelijk verminderen met een kwart. Ook bouwt de winst waarover je inkomstenbelasting betaalt af in 22 in plaats van dertig jaar. Voor de sociale verzekeringspremies blijft de termijn echter dertig jaar. Met de rekenmodules op sarf.fr kun je nagaan hoeveel de fiscus van jouw verkoopwinst gaat mee-eten. Helaas moet je deze berekening verplicht uitbesteden aan een specialist tegen vaak 1 procent van het verkoopbedrag exclusief btw. Meer van dit soort weetjes vind je in het handige naslagwerk Wonen en kopen in Frankrijk van uitgeverij Guidelines.

Andere uitwegen uit de plus value zijn niet haalbaar voor iedereen. Zo is geen plus value verschuldigd als bij scheiding het huis op de naam van een van de partners wordt overgeschreven. En ook niet als ouders het huis schenken aan hun kinderen. Wel geldt voor het overgeschreven deel weer een nieuwe plus-valuetermijn van dertig jaar. De plus value vervalt ook als je naar Frankrijk emigreert en het huis gaat bewonen. Qua plus value blijft de Franse fiscus van eerste eigen huizen af.

In samenwerking met mr. Monique Rombouts, notaris

    • Erica Verdegaal