Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Nederlandse politie en justitie tappen te veel af’

Politie en justitie tappen zo veel telefoons en dataverkeer af dat het ten koste gaat van de opsporingscapaciteit, zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen.
Politie en justitie tappen zo veel telefoons en dataverkeer af dat het ten koste gaat van de opsporingscapaciteit, zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Politie en justitie tappen in Nederland zo veel telefoons en dataverkeer af dat het ten koste gaat van de opsporingscapaciteit en de kwaliteit van de uitgewerkte taps. Dat zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen, een van de belangrijkste mensen in de top van het Openbaar Ministerie, volgens verschillende regionale dagbladen, waaronder de Gelderlander.

Tijdens de viering van het 75-jarige jubileum van het Tijdschrift voor de Politie in Apeldoorn zou Van Nimwegen dit hebben gezegd. Hij benadrukte daar op zich niet tegen tappen te zijn, maar zich wel zorgen te maken over soms onnodige tap-neigingen van de opsporingsdiensten:

“Het kan heel nuttig zijn als je sterke vermoedens hebt over criminaliteit en je bewijsmateriaal wil verzamelen. Maar we tappen ons inmiddels suf in Nederland.”

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om het aftappen van telefoongesprekken en internetgegevens. Het afluisteren van telefoons en dataverkeer moet volgens de topman geen “Pavlov-reactie” worden. Door het vele tappen wordt volgens hem soms onnodig lang inbreuk op iemands privacy gemaakt. Volgens Van Nimwegen kan informatie vaak beter met andere, minder ingrijpende recherchemethoden worden verkregen.

De Volkskrant meldde vanochtend juist nog dat de Nederlandse inlichtingendiensten grootschalige afluistersystemen hebben besteld die ze volgens de wet nog helemaal niet mogen gebruiken. Met het nieuwe systeem kunnen de inlichtingendiensten net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer opvangen en verwerken. De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is niet van plan daartegenin te gaan.