‘Nederland krijgt afluistersysteem dat nog verboden is’

De AIVD (foto) en de militaire MIVD hebben grootschalige afluistersystemen besteld die ze volgens de wet nog niet mogen gebruiken.
De AIVD (foto) en de militaire MIVD hebben grootschalige afluistersystemen besteld die ze volgens de wet nog niet mogen gebruiken. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben grootschalige afluistersystemen besteld die ze volgens de wet nog niet mogen gebruiken. Hoewel er in het parlement nog geen discussie over is gevoerd, gaan de diensten ervan uit dat de wet wordt gewijzigd, schrijft de Volkskrant vandaag.

Met het nieuwe systeem kunnen de inlichtingendiensten net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer opvangen en verwerken. Hier wordt zeventien miljoen euro in gestoken.

De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is niet van plan in te grijpen. Het is “niet zo gek” dat de diensten vooruitlopen, zegt voorzitter van de CTIVD Bert van Delden in een interview met de krant.

Systeem waarschuwt automatisch bij verdachte patronen

Onder de naam Argo II willen de diensten informatie uit communicatiemiddelen verwerken tot inlichtingen. De AIVD en de militaire MIVD gaan er gebruik van maken, schreef minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in de zomer in een Kamerbrief.

Het systeem wordt volgens de krant waarschijnlijk gebouwd door het Israëlische Nice Systems, dat is gespecialiseerd in het onderscheppen, monitoren, analyseren en opslaan van data. Vervolgens wordt automatisch gewaarschuwd bij verdachte patronen. Zulke technieken mogen nu alleen nog worden gebruikt bij satellietverkeer. De MIVD luistert bijvoorbeeld satellietverkeer vanuit Afghanistan en Mali af om de troepen daar te ondersteunen.

Het grootste deel van de communicatie verloopt tegenwoordig via kabels, die nog niet mogen worden afgetapt. Volgens Van Delden is dat achterhaald:

“Is het zo gek dat we met de techniek meegaan? Is het zo gek dat de diensten zich daarop voorbereiden?”

(Novum)