Koning: sterke economische banden met Rusland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spraken de Russische president Vladimir Poetin gisteravond in het Kremlin in Moskou. Foto AFP / RIA Novosti / Mikhail Klimentyev

Het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland heeft getoond hoe belangrijk beide landen ook in economisch opzicht voor elkaar zijn. Dat zei koning Willem-Alexander tijdens een bijeenkomst van kopstukken van Nederlandse en Russische ondernemingen in Moskou.

Volgens de koning laten de cijfers de verwevenheid van de Nederlandse en Russische economie ook zien:

“In Nederland heb ik afgelopen maanden veel bedrijven bezocht die zaken doen in Rusland. En ook hier kom ik veel bedrijven tegen die handelen met Nederland.”

Volgens koning Willem-Alexander is de economische samenwerking “het resultaat van hard werken en een constructieve benadering”.

Ook Wientjes sprak over samenwerking

Ook voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW toonde zich positief over de economische samenwerking tussen Nederland en Rusland:

“Het Nederland-Ruslandjaar loopt ten einde, maar de handel gaat door. Meer en meer Russische bedrijven investeren in Nederland en er is geen Nederlands bedrijf dat het zich kan permitteren niet in Rusland te investeren.”

Incidenten Rusland-Nederland kort aangesneden

De Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj sneed de incidenten van de afgelopen weken tussen Nederland en Rusland zijdelings aan. “Maar er zijn zo veel meer goede dingen tussen onze landen gebeurd afgelopen jaar”, stelde de Rus.

De vergadering van Nederlandse en Russische bedrijven was onderdeel van het tweedaagse bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland. Met het bezoek wordt het Nederland-Ruslandjaar afgesloten. Onder meer bedrijven als Shell en KLM namen deel aan de bijeenkomst. (Novum)

Bekijk onze fotoserie van het bezoek van het koninklijk echtpaar aan Rusland:

Lees ook: Koning vertrekt vandaag naar Rusland voor omstreden ontmoeting met Poetin. Wordt hij pion in conflict?

    • Anouk van Kampen