Joël Veltman debutant in selectie Nederlands elftal

Centrale verdediger Joël Veltman van Ajax is voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. De 21-jarige Velsenaar debuteerde ruim een jaar geleden voor zijn club in de eredivisie, maar speelde sindsdien mede door blessures pas tien competitiewedstrijden. Woensdag was hij de uitblinker in de Champions-Leaguewedstrijd van Ajax tegen Celtic (1-0).

Behalve debutant Veltman riep bondscoach Louis van Gaal ook twee spelers op die ruim een jaar afwezig zijn geweest: keeper Maarten Stekelenburg van Fulham en rechtsbuiten Luciano Narsingh van PSV. Beiden zijn teruggekomen van een periode met blessures. Stekelenburg was lange tijd eerste keeper van Oranje, maar moet nu de strijd aangaan met concurrenten als Jasper Cillessen (Ajax) en Tim Krul (Newcastle United). Michel Vorm van Swansea City is deze keer afwezig vanwege een blessure.

Een andere opvallende afwezige is middenvelder Wesley Sneijder van Galatasaray, die niet fit is. Spits Robin van Persie van Manchester United en rechtsback Gregory van der Wiel van Paris Saint-Germain zijn daarentegen voldoende hersteld. Ten opzichte van de voorselectie doet Van Gaal geen beroep op middenvelder Leroy Fer (Norwich City) en rechtsback Paul Verhaegh (FC Augsburg). Verdediger Jeffrey Bruma van PSV krijgt rust.

Oranje treft Japan volgende week zaterdag in het Belgische Genk. Drie dagen later staat in Amsterdam het duel met Colombia op het programma.