Je bent je gewicht in goud waard

Foto Ahmed Jadallah/REuters

Er leek een goudkoorts uitgebroken. Bij het openen van de inschrijvingen, eind juli, trok de wedstrijd ‘Je gewicht in goud’ ongeveer duizend aanmeldingen per dag. De vrouwen van de Verenigde Arabische Emiraten liepen wel warm voor deze overheidscampagne, in reactie op het toenemende overgewicht in het Golfstaatje. Deelnemers kregen als beloning het aantal kilo’s dat ze af zouden vallen in goud. Ze moesten daarvoor minstens 2 kilo kwijtraken in zes weken.

De wedstrijd vond plaats in augustus, de goudprijzen werden gisteren uitgereikt, in het Zabeelpark in Dubai. In totaal wonnen 2.648 deelnemers een paar grammetjes goud: wie meer dan 5 kilo kwijtraakte, won 2 gram goud per verloren kilo. Wie meer dan 10 kilo afviel kreeg 3 gram goud per kilo. Het uitgereikte goud – 16,8 kilo – heeft de organisatoren, de gemeente Dubai, ruim 2,6 miljoen Dubai-dirham gekost, een half miljoen euro.