Iran-overleg in stroomversnelling

Door de komst van een reeks diplomatieke zwaargewichten naar Genève komt een akkoord over Irans nucleaire programma dichterbij. Maar er resten nog veel obstakels.

De gesprekken over het nucleaire programma van Iran lijken in een stroomversnelling te zijn geraakt. Gisteren spoedden de ministers van Buitenlandse Zaken van de grote mogendheden zich onverwachts naar Genève om persoonlijk deel te nemen aan beraad met hun Iraanse ambtgenoot Javad Zarif.

Maar de Amerikaanse minister John Kerry, die een bezoek aan Marokko en Algerije uitstelde om in Genève present te zijn, verklaarde gisteren dat er nog belangrijke verschillen blijven bestaan, die een akkoord in de weg staan. „Daar moet ook overleg over plaatsvinden”, benadrukte hij.

Op zijn beurt zei een lid van de Iraanse delegatie dat een van de voorwaarden voor het sluiten van een overeenkomst wat Iran betreft is dat de sancties die Iran beletten zijn olie af te zetten en deel te nemen aan het internationale financiële verkeer, snel worden afgezwakt. Onmogelijk lijkt dat laatste niet. Ook president Obama zinspeelde hier donderdag op.

De onderhandelingen over beperkingen op het Iraanse nucleaire programma, dat al elf jaar lang een bron van zorg vormt in het Westen, werden donderdag hervat. De besprekingen gelden als de meest serieuze over dit thema sinds 2003.

Ook de aankondiging gisteren dat de hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Japanner Yukio Amano, maandag Teheran bezoekt voor overleg, werd door waarnemers uitgelegd als een teken van vooruitgang. Amano zou overleg gaan voeren over eerste stappen om het Iraanse nucleaire programma transparanter te maken.

Het belang van het Geneefse overleg werd onderstreept door de plotselinge komst van Kerry, zijn Britse collega William Hague, de Duitse minister Guido Westerwelle en de Franse minister Laurent Fabius. Morgen sluit zich ook hun Russische collega Sergej Lavrov bij hen aan.

De Iraanse onderminister Abbas Araghchi zei tegen het persbureau Fars dat Iran zijn verrijking van uranium, een van de belangrijkste obstakels tot nu toe, wil voortzetten. Iran is wel bereid te praten over het niveau daarvan. Amerikaanse onderhandelaars hebben aangegeven dat ze eventueel bereid zijn verrijking toe te staan, mits er voldoende inspecties plaatsvinden die kunnen verzekeren dat Iran niet in het geheim een atoomwapen zal maken.

In 2003 tekenden de huidige president Hassan Rouhani, toen nucleaire onderhandelaar namens Iran, en de Britse, Franse en Duitse ministers een soortgelijke deal. Maar later bleek dat wat in grote lijnen was afgesproken in de praktijk niet werkte.