Rutte vliegt om

Premier Rutte vliegt tijdens zijn komende Azië-reis met een omweg van 38.000 kilometer naar Indonesië. Na afloop van zijn bezoek aan China op zaterdag 16 november gaat Rutte eerst terug naar Nederland om op maandag naar Jakarta te reizen.

Naar verluidt ligt rechtstreeks doorvliegen, wat het traject op 24.000 kilometer zou houden, of reizen via Singapore gevoelig bij de Indonesische regering. Ze wil niet dat het eerste bezoek van een Nederlandse premier sinds 2006 slechts een etappe is in een grotere Azië-reis.

Het omslachtige reisschema illustreert de broze politieke verhoudingen tussen Nederland en Indonesië. Het bezoek van Rutte werd uitgebreid voorbereid. De belangen om het bezoek aan Indonesië te laten slagen zijn ook groot. Er gaat een delegatie met ruim honderd Nederlandse bedrijven, onder wie 14 CEO’s, mee naar China.