Ik wil er niet mee geassocieerd worden

De vader van Herman ter Weele (38) vergeleek het slagersvak met ‘balletdansen’. Je moet altijd op je tenen lopen, waarschuwde hij zijn zoon, maar die heeft er geen seconde spijt van. Ter Weele nam in 2004 de zaak over. Het is een zelfslachtende slagerij met ook een eigen worstmakerij. De slager uit Oene is beroemd om zijn biefstukken en zijn gegrilde hammen.

U verkoopt rund, varken, lam en kip en wild. Bijna alles maar geen paardenvlees.

„Wij vinden het niet passen in ons assortiment. Als je een rundvleesslager bent, verkoop je geen paardenvlees.”

Is dat een principiële keuze?

„Nee, hoor. Ik heb niets tegen paardenvlees – er is ook niets mis mee – maar ik wil er niet mee geassocieerd worden.”

Hoe bedoelt u dat?

„Als je ook paardenvlees verkoopt, word je wellicht uitgedaagd het ene vlees met het andere te mengen. Paardenvlees is een stuk goedkoper. Voordat je het weet, wordt het gehakt van het ene dier met dat van het andere gemengd. Ziezo, tien kilo gehakt. Wij willen daar verre van blijven.”

Is er wel vraag naar paardenvlees in uw winkel?

„Zeker. Vooral toen het lasagneschandaal in het nieuws was, werden we dagelijks gebeld met de vraag of we ook paardenvlees verkochten. Daar zullen slagers voor gezwicht zijn maar ik heb er echt geen fijn gevoel bij.”

U levert ook vlees aan toprestaurants als de Leest, de Librije, Beluga, Le Marron. Vragen die weleens om paardenvlees?

„Nee, geen vraag.”

Waar komen de dieren vandaan waarvan u het vlees verkoopt?

„Ze komen van veehouders uit de buurt. We zijn een ambachtelijk bedrijf. Wij slachten zo’n 400 koeien per jaar, waar het slachthuis er 140 per uur kan doen. ”

En hoe gaat dat met het wild?

„We hebben een wilderkenning. Daarmee hebben wij niet alleen toestemming wild te verkopen, maar ook om het zelf te slachten. Jagers brengen hun zelf geschoten wild. Wij maken daar dan vacuüm verpakte porties van.”

Ook van aangereden zwijnen?

„De afspraak op de Veluwe is inderdaad dat je het dier mag houden als je een zwijn aanrijdt, omdat de schade aan je auto niet wordt vergoed. Maar het verwerken van wild heeft voor ons pas echt volume gekregen toen Nationaal Park de Hoge Veluwe het wild van het park zelf is gaan verkopen. Daar maken wij pakketten van.”

Maar van paarden ....

lachend: „Ik heb wel eens een paardje hier uit de buurt moeten slachten, omdat de mensen niet wilden dat het naar het slachthuis ging. En ook daar zijn pakketjes van gemaakt voor in hun diepvries.”