Het is weer eens iets anders dan 400 jaar grachten

Dit weekend host Amsterdam de MTV Europe Music Awards De muziekshow trekt zo’n 40 miljoen tv-kijkers Wereldsterren, live in de Ziggo Dome én in de betere hotels

Twee jongeren omhelzen elkaar nadat ze auditie deden om een kaartje te bemachtigen.
Twee jongeren omhelzen elkaar nadat ze auditie deden om een kaartje te bemachtigen. FOTO ANP

redacteur muziek

Even kijken er miljoenen muziekliefhebbers naar Amsterdam. De stad mag de Europese muziekshow MTV EMA ‘hosten’, een langgekoesterde wens van MTV én Amsterdam. Maar eerder mislukten onderhandelingen hierover met MTV in Londen: er was geen zaal met genoeg capaciteit.

„We wilden de MTV EMA al tijden graag naar Amsterdam brengen”, zegt Richard Godfrey, uitvoerend producent van alle grote MTV-shows. „Maar de stad had geen zaal die recht zou doen aan de show.” Totdat de concerthal Ziggo Dome vorig jaar open ging. Toen zijn direct opnieuw verkennende gesprekken gevoerd, aldus Godfrey.

Een jaar geleden kwam MTV rond met de gemeente Amsterdam, die twee ton aan het muziekevenement bijdraagt. Dat gebeurt in een jaar van tal van vieringen: 125 jaar Concertgebouworkest, de heropening van het Rijksmuseum, 25 jaar house op het Amsterdam Dance Event, het 400-jarige bestaan van de grachten. De MTV EMA is een „aantrekkelijk evenement om Amsterdam internationaal te promoten aan een doelgroep die via citymarketing moeilijk te bereiken is”, zegt wethouder Caroline Gehrels (Cultuur, Economische Zaken). De afgelopen dagen waren er al tal van concerten in de stad onder de noemer MTV Music Week.

Sterren in alle hotels

MTV is dit weekend overal in Amsterdam. Vooral de hotels krijgen een forse impuls. Alle vijfsterrenhotels zijn ingenomen door de sterren. Crew, artiesten, speciale gasten en fans nemen naar schatting tienduizend overnachtingen af.

Wat de MTV EMA in de Ziggo Dome kost? Daarover doet MTV geen uitspraken. Het totale budget bedraagt 10 miljoen, schreef wethouder Gehrels.

Nederland was al eens eerder gastland voor de MTV-uitreiking: in 1997 streek de zender neer in Rotterdam. MTV Europe vierde toen zijn tiende verjaardag en Rotterdam kreeg als eerste stad op het vasteland een kabelcontract – MTV kwam ‘via Europoort Europa binnen’. Terwijl de Euromast een opzichtige MTV-banier droeg, werd de show geopend door U2. The Prodigy won de meeste prijzen.

Gastheer van de show is MTV Networks Benelux, onderdeel van Viacom International Media Networks (VIMN) Benelux. Het heeft onder meer promotie als taak. Maar het regelt natuurlijk vooral ook het logistieke deel van de show: van het boeken van vluchten en hotels, tot het regelen van touringcars, privéchauffeurs en bodyguards – want al die sterren gaan natuurlijk niet zo over straat. Het thema, het podiumontwerp en de opbouw regisseert MTV in eerste instantie vanuit Londen.

Uitzending EMA 2013 begint morgen om 21.00 op MTV

    • Amanda Kuyper