Vitesse koploper na winst - Go Ahead veel te sterk voor Roda

Vitesse is in ieder geval tot morgen de nieuwe koploper in de Eredivisie. De Arnhemmers wonnen vanavond in het Gelredome met 3-1 van FC Utrecht. Go Ahead Eagles heeft weer eens gewonnen in de Eredivisie: Roda JC werd vanavond in Kerkrade met 4-1 verslagen. FC Groningen won met 0-3 bij Heracles, ADO versloeg Cambuur met 3-0.

Door de overwinning neemt Vitesse de koppositie in de Eredivisie over van AZ. Mike Havenaar en Davy Pröpper bezorgden Vitesse in de slotfase de zege, nadat Christian Atsu en Steve de Ridder allebei een strafschop raak hadden geschoten.

AZ kan de koppositie morgen weer terugveroveren. De Alkmaarders moeten dan wel winnen op bezoek bij nummer vier Feyenoord. Utrecht blijft dertiende met vijftien punten.

Vitesse stelt winst pas in slotfase veilig

Vitesse was na twintig minuten dicht bij de openingstreffer. Renato Ibarra pegelde een bal toen hard op de lat. De Arnhemmers kwamen elf minuten later alsnog op voorsprong. Een schot werd door Utrecht-verdediger Kai Heerings in het zestienmetergebied van richting veranderd, volgens de scheidsrechter met de arm. Atsu verzilverde de daaropvolgende strafschop.

Utrecht kreeg kort na rust via De Ridder een prima kans op de gelijkmaker. De Belg omspeelde keeper Piet Velthuizen, maar zijn schot werd daarna gekeerd door Jan-Arie van der Heijden. Niet lang daarna toucheerde Garum Kashia een voorzet van De Ridder met de arm en legde de leidsman de bal op de stip. De Ridder benutte de penalty: 1-1.

Vitesse werd vervolgens sterker en Patrick van Aanholt en Lucas Piazon raakte de paal voor de thuisploeg. Havenaar kopte in de 86e minuut alsnog de bevrijdende 2-1 in het doel. Pröpper zorgde met een harde knal in blessuretijd voor een sierlijk slotstuk.

Groningen derde door ruime zege bij Heracles

FC Groningen boekte vanavond een ruime zege bij Heracles Almelo geboekt. De ploeg van coach Erwin van de Looi was met 3-0 te sterk voor de Almelose club en klimt daardoor in elk geval voor een dag naar de derde plaats. Richairo Zivkovic opende in de 61e minuut de score voor de bezoekers, met twee goals zorgde Filip Kostic vervolgens voor de beslissing.

ADO klopt Cambuur met 3-0

ADO Den Haag pakte vanavond belangrijke punten in de gevarenzone van de Eredivisie. In Den Haag werd Cambuur Leeuwarden met 3-0 verslagen, waardoor ADO de Friezen op de ranglijst passeert. De Hagenaars staan nu vijftiende met dertien punten. Cambuur heeft een punt minder en zakt naar de zestiende plaats.

ADO speelde rommelig, maar oogde wel een stuk gretiger dan de bezoekers. Dat leverde bij rust een 2-0 voorsprong op. Matias Gehrt opende de score in de dertiende minuut. Na een voorzet bokste Leonard Nienhuis de bal voor de voeten van Gehrt, die zijn inzet via voormalig ADO-speler Ramon Leeuwin in het doel zag verdwijnen.

Mike van Duinen sloeg na een halfuur toe na doorkoppen van Michiel Kramer. Van Duinen was in de tweede helft ook betrokken bij de 3-0. Hij bediende Gehrt op maat, die zijn tweede van de avond binnen schoot.

Voor ADO is het de derde thuiszege op rij. Eerder liepen Vitesse en FC Twente in het mes op het Haagse kunstgras.

Eerste zege voor Eagles sinds 5 oktober

Bij Roda JC - Go Ahead Eagles scoorden Jarchinio Antonia (twee keer), Xander Houtkoop en Erik Falkenburg voor de bezoekers uit Deventer. Roda sloot het duel met tien man af nadat Ard van Peppen na 48 minuten met twee keer geel van het veld was gestuurd.

De laatste zege van de Eagles dateerde van 5 oktober, toen de ploeg NEC versloeg. Go Ahead bezet de elfde plek met zestien punten. Roda heeft een punt meer en staat een plek hoger. (Novum)