Franse minister: nog geen atoomdeal bereikt met Iran

(vlnr) De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië (William Hague), Iran (Javad Zarif) en Duitsland (Guido Westerwelle) en de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU Catherine Ashton op de derde dag van onderhandelingen in Genève.
(vlnr) De ministers van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië (William Hague), Iran (Javad Zarif) en Duitsland (Guido Westerwelle) en de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU Catherine Ashton op de derde dag van onderhandelingen in Genève. Foto AFP / Jason Reed

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland zijn het nog niet eens over de voorwaarden van een nucleair akkoord. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vandaag gezegd, meldt persbureau AFP. Omdat Teheran vooralsnog weigert om een reactor stil te leggen en zijn voorraad verrijkt uranium te verlagen, blijven er volgens Fabius “belangrijke vragen” openstaan.

Fabius zei dat er bij het overleg in Genève meningsverschillen zijn over de Arak-reactor ten zuidoosten van Teheran, die wanneer die operationeel is in een jaar plutonium voor meerdere kernwapens kan produceren. Daarnaast is er onenigheid over het beperken van de mate van verrijking van uranium door het land. “We hopen op een overeenkomst, maar op dit moment zijn er nog altijd kwestie die niet opgelost zijn”, zei Fabius.

Ook de Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi geeft vanmiddag aan dat de landen verdeeld blijven, schrijft persbureau Reuters. “Er is overeenstemming over een aantal zaken en minder overeenstemming over andere zaken,” aldus Araqchi. Hij verwacht dat deze ronde van onderhandelingen later vandaag eindigt. Als er dan nog onenigheid is, zullen er later nieuwe onderhandelingen plaatsvinden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague gaf vandaag juist aan dat de grootmachten “van de gelegenheid gebruik moeten maken” die de onderhandelingen in Genève bieden, en dat er ook “grote vooruitgang” is geboekt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China, Iran en Duitsland zijn sinds donderdag bijeen in Genève om een overeenkomst te sluiten om het conflict over het nucleaire programma van Iran op te lossen. De zes wereldmachten willen dat de mate van verrijking in Iran wordt teruggebracht zodat het uranium niet snel voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft steevast ontkend dit te willen, en stelt dat zijn nucleaire programma louter is bedoeld voor het opwekken van energie.

‘Grote vooruitgang geboekt

Donderdagavond werd gemeld dat Iran bereid is enkele nucleaire activiteiten stil te leggen in ruil voor versoepeling van de strafmaatregelen, en dat de landen dit voorstel omarmen. Araghchi gaf toen aan dat hij verwachtte dat er vandaag overeenstemming zou komen over de details van het plan. Of dat plan nu echt weer op losse schroeven staat, is nog niet duidelijk.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei voor aanvang van de onderhandelingen al dat een overeenkomst tussen Iran en de grootmachten deze week nog mogelijk is als “iedereen zijn uiterste best doet”.

    • Anouk van Kampen