Fietstassen

De messenger bag, een robuuste schoudertas met eventueel nog een heupgordel, is niet te missen in het huidige straatbeeld. De originele versie stamt uit de tijd dat koeriers nog te voet of te paard de post bezorgden. Begin jaren tachtig begon de fietskoerier aan een opmars in de grote steden als alternatief om snel pakketjes af te leveren. Met de komst van de fietskoerier won ook de messenger bag, veelal uitgevoerd in stevig en waterdicht kunststof, aan populariteit. Inmiddels is de koerierstas verkrijgbaar in diverse modellen en uitvoeringen. Van puur functioneel en haast onverwoestbaar, tot chic en designy met een ambachtelijk tintje.

De Tommo Despatch van Ally Capellino is gemaakt van weerbestendig, geolied canvas en voorzien van een leren schouderband met katoenen vulling en reflecterende details (230,60 euro, allycapellino.co.uk). De Vintage Messenger van Whipping+Post, van „100% plantaardig getint leer”, heeft een verstelbare schouderband, een apart vak voor je laptop en een achterzak voor bijvoorbeeld de krant (196,20 euro, whippingpost.com).

Martijn Boot