EZ miste kennis bij deal KPN

Het ministerie van Economische Zaken had bij de overnamestrijd tussen KPN en het Mexicaanse América Móvil geen goed overzicht van de gevolgen van een overname van KPN. Minister Henk Kamp (VVD) riep uiteindelijk de hulp in van de KPN-beschermingsstichting om de belangen van de staat veilig te stellen. Dit blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

Het ex-staatsbedrijf bezit 80 procent van het vaste netwerk en levert diensten die cruciaal zijn voor het functioneren van de overheid, zoals 112, C2000 en beveiligde verbindingen voor Defensie. ‘Infrastructuur en ICT’ is daarom aangewezen als een van de ‘vitale sectoren’ van het land.

Het duurde lang tot Economische Zaken doordrongen was van de gevoeligheden rond de overname. In een gesprek met de Stichting KPN kon Kamp bijvoorbeeld geen overzicht geven van overheidsbelangen die ermee gemoeid waren. Pas toen de stichting voor de overname ging liggen, kwamen gesprekken tussen América Móvil en de staat over veiligheid van overheidscommunicatie op gang.

Op 29 oktober blokkeerde de Stichting Preferente Aandelen B KPN de overname . Op instigatie van Economische Zaken werd in het persbericht gezet dat América Móvil „rekening moet houden met publiek belang”. Mark Dierikx (directeur-generaal voor energie, telecom en mededinging) van het ministerie had dit verzocht aan stichtingsvoorzitter Jacques Schraven. Na consultatie van de andere bestuurders en juridisch adviseur Peter Wakkie ging de stichting akkoord. Daarmee werd de stichtingsdoelstelling flink opgerekt.

América Móvil is kritisch over de rol van KPN’s beschermingsstichting, die volgens de Mexicanen „nadelig” handelde tegenover aandeelhouders en „obstructie” pleegde.

    • Cees Banning
    • Steven Derix