Ex-president aan kop bij verkiezing Malediven, tweede ronde nodig

Oud-president Nasheed vandaag bij het uitbrengen van zijn stem in een stemlokaal in Male. Foto AP / Sinan Hussain

Oud-president Mohamed Nasheed, die vorig jaar onder verdachte omstandigheden werd afgezet, heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op de Malediven gewonnen. Dat meldt persbureau Reuters. Een tweede ronde is echter nodig omdat Nasheed niet de meerderheid van de stemmen heeft behaald.

Volgens de voorlopige resultaten van de eerste ronde, die de kiescommissie vanavond bekend heeft gemaakt, kreeg Nasheed 46,66 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van vandaag. Zijn belangrijkste rivaal, Abdulla Yameen, kreeg 29,88 procent. Gasim Ibrahim, een zakenman, kreeg 23,46 procent van de stemmen.

De presidentsverkiezing wordt gezien als een belangrijke test voor de democratie op de Malediven. De verkiezing van vandaag is de derde in drie maanden tijd. De verkiezing van 7 september werd ongeldig verklaard vanwege fraude, terwijl een verkiezing in oktober werd tegengehouden door de politie na een uitspraak van het hooggerechtshof.

De tweede ronde die nu nodig is zou morgen al kunnen plaatsvinden, hoewel het volgens Reuters ook denkbaar is dat de tweede ronde pas op een later moment plaatsvindt.

Nasheed eerste democratisch gekozen president

Nasheed werd in 2008 de eerste democratisch gekozen president van de Malediven. Hij volgde Maumoon Abdul Gayoom op, die dertig jaar aan de macht was en bij zijn aftreden de langstzittende leider van Azië was. Vorig jaar februari werd Nasheed, naar eigen zeggen onder druk van het leger, gedwongen de macht af te staan aan Mohammed Waheed Hassan. Die beschuldigde Nasheed ervan als een dictator te hebben geopereerd.

De Malediven, een eilandenstaat met zo’n 350.000 inwoners, overwegend moslims, zijn een populaire bestemming voor rijke toeristen. Het land geldt, met een gemiddeld inkomen van 4.600 dollar per hoofd van de bevolking, als een van de welvarendste in Zuid-Azië. Maar tegelijkertijd geldt dat een groot deel van de bevolking niet of nauwelijks deelt in de vruchten van het toerisme. Veertig procent van de bevolking in de eilandstaat heeft minder dan een dollar per dag te besteden.

    • Pim van den Dool