Doe het maar gewoon

redacteur psychologie

We zijn niet eens meer verrast, maar het blijft gruwelijk. Artsen, psychologen en verpleegkundigen werkten mee aan het ontwikkelen van martelmethoden en aan het martelen van de verdachten die de VS oppakten na ‘9/11’.

Nieuwe details blijken uit het onderzoeksrapport Ethics Abandoned: Medical Professionalism and Detainee Abuse in the ‘War on Terror’, dat afgelopen week uitkwam. Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse Institute on Medicine as a Profession en de mensenrechtenorganisatie Open Society Foundations.

De in het rapport beschreven martelpraktijken zijn extreem. Waterboarding, waarbij iemand het gevoel krijgt dat hij verdrinkt (inderdaad een risico). Gevangenen werden geslagen, tegen muren gegooid, langdurig staand geketend, alleen opgesloten zonder kleren of dekens. Er werd hun slaap onthouden, er werden ‘insecten ingezet’. Gevangenen moesten op hun vingers tegen een muur staan. Lariam slikken, een antimalariamiddel dat paniekaanvallen, hallucinaties en paranoia als bijwerkingen kan hebben.

Onder normale omstandigheden is de belangrijkste richtlijn voor artsen en psychologen ‘doe geen kwaad’. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) bepaalde dat dit niet gold als het om de gevangenen ging want die waren ‘niet onder behandeling’. De artsen en psychologen moesten hun eigen ethische richtlijnen maar opzijzetten. Intussen was er nauwelijks medische of psychische zorg voor de gevangenen.