‘Dodental Filippijnen door tyfoon Haiyan in de honderden’

Verwoesting in de straten van Tacloban, waar zeker honderd mensen om het leven zijn gekomen.
Verwoesting in de straten van Tacloban, waar zeker honderd mensen om het leven zijn gekomen. Foto Reuters / GMA News via Reuters TV

Het dodental als gevolg van de tyfoon die gisteren over de Filippijnen trok, ligt waarschijnlijk in de honderden. Dat meldt de minister van Energie van het land aan persbureau AFP. Tyfoon Haiyan is een van de sterkst gemeten tyfoons ooit, aldus persbureau AP.

De kuststad Palo en de omgeving van die stad vormen een van de ergst getroffen gebieden. Alleen daar al zouden honderden doden zijn gevallen, aldus de minister. Ook in de nabijgelegen stad Tacloban op het eiland Leyte liggen volgens de autoriteiten al zeker honderd lichamen in de straten. Zeker honderd mensen zijn daarnaast gewond geraakt. Ook dit aantal is nog niet officieel bevestigd. Regeringstroepen zijn in het gebied om te helpen met het bergen van de lichamen. Ook het vliegveld van de stad zou verwoest zijn door de storm.

Tacloban en het ernaast gelegen Palo liggen ongeveer 580 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Manilla:

Haiyan trok gisteren over het centrale deel van de archipel en richtte daar veel schade aan. Gebouwen en huizen langs de kust werden weggevaagd door de wind, bomen werden uit de grond getrokken, er traden aardverschuivingen en modderstromen op en in delen van de regio viel de stroom uit. Bijna 800.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Communicatie met het gebied is nog steeds niet overal mogelijk en het is niet goed bereikbaar door aardverschuivingen en omgevallen bomen die wegen blokkeren.

Aanvankelijk leek het dodental gisteren relatief mee te vallen, gezien de sterkte van de storm, door een goed voorbereide evacuatie van ruim 125 duizend mensen, maar nu er langzaam meer informatie uit het gebied komt blijken er toch veel slachtoffers te zijn gevallen.

De storm, waarbij windsnelheden van 235 kilometer per uur en windstoten van 275 zijn gemeten (ter vergelijking: de storm over Nederland van vorige week haalde een maximale snelheid van 150 kilometer per uur) trekt nu over de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam. Hij lijkt nog weinig in sterkte afgenomen. In Vietnam is ondertussen ook begonnen met de evacuatie van 500.000 mensen uit hogerisicogebieden.

Bekijk op deze kaart het verloop van de storm:

Bekijk onze fotoserie van gisteren van de tyfoon op de Filippijnen: