Dino Bouterse ontkent betrokkenheid bij terrorisme

Dino Bouterse op archiefbeeld. Foto AP / Edward Troon

Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, ontkent ook maar iets met internationaal terrorisme te maken te hebben. Dat hebben zijn advocaten vanmiddag gezegd. In een persbericht benadrukken ze dat tijdens het proces de onschuld van hun cliënt zal blijken.

Bouterse junior werd eind augustus gearresteerd in Panama en meteen daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in eerste instantie beschuldigd van drugssmokkel en wapenhandel, maar gisteren schroefde de aanklager de aanklacht op tot “steun aan een terroristische organisatie”. Bouterse zou bereid zijn geweest Hezbollah-militanten te bewapenen en hen valse Surinaamse paspoorten te bezorgen. Vanuit Suriname zouden ze aanvallen op Amerikaanse doelwitten voorbereiden.

Advocaat Florian Miedel schrijft over de aantijgingen in een persbericht dat Bouterse nooit bij internationaal terrorisme betrokken is geweest:

Dino Bouterse heeft nooit welke terroristische organisatie dan ook ondersteund, of willen ondersteunen. Alle beschuldigingen zijn bedacht door de Verenigde Staten zelf, zonder dat er ook maar een terroristische organisatie bij betrokken is geweest. Ze zijn een belediging, niet alleen voor Dino Bouterse, maar ook voor het goede volk van Suriname.

De raadsman meent verder dat de arrestatie van Bouterse dient om een “veiligheidsapparaat te verantwoorden dat jaarlijks vele miljarden dollars kost, in plaats van daadwerkelijk terroristen aan te houden”. Het persbericht wordt besloten met de mededeling dat “het multi-etnische Suriname een van de meest vredelievende naties ter wereld is”.

Desi Bouterse zei eerder op een persconferentie in Paramaribo dat de aanhouding van zijn zoon is opgezet om zijn presidentschap in een kwaad daglicht te stellen. Bouterse is op dit moment voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. Het nieuws van de uitlevering van Bouterse jr. aan de VS kwam naar buiten op de dag dat president Bouterse al zijn Zuid-Amerikaanse ambtgenoten in Paramaribo ontving voor een internationale top.

Nu de aanklacht is verhoogd tot terrorisme, hangt de 41-jarige Dino Bouterse minstens veertig jaar cel boven het hoofd. Hij wordt in de Verenigde Staten bijgestaan door een team van vier advocaten. (Novum)