De Grote Aflossing

Ze schelen drie jaar en een halve centimeter, maar de zusjes Van Kerkhof delen veel: shorttrack, huis en fotografie.

None

Toegegeven, als je met een half oog naar een shorttrackestafettewedstrijd kijkt, is het beeld even onoverzichtelijk als het woord. Zestien schaatsers op een mini-ijsbaan die razendsnelle rondjes rijden waarbij ze elkaar om de haverklap met een harde kontduw naar voren katapulteren. Nog los van de techniek en de krachtsinspanning is het een wonder dat de Nederlandse vouwen in het gekrioel elkaar kunnen vinden en nooit per abuis een Duitse concurrente een duw geven.

Nu is drievoudig Europees kampioen Nederland in het voordeel, met Sanne (links) en Yara van Kerkhof in de ploeg. Ze schelen weliswaar drie jaar en een halve centimeter, maar verder doen ze veel samen: ze zitten in dezelfde ploeg en delen al jaren een huis in Heerenveen – dat weet je elkaar in de menigte blindelings te vinden.

Ze delen ook een voorkeur voor foto’s van desolate, lege landschappen: het absolute tegendeel van het gekrioel op de schaatsbaan. Die geweldige foto’s maken ze op hun gezamenlijke trainingskampen, al plaatsen ze ze elk op hun eigen website. De Winterspelen van Sotsji – dit weekend rijden ze het olympisch kwalificatietoernooi in Turijn – staan voor de zusjes Van Kerkhof in het teken van de Grote Aflossing. Voor Yara worden het de eerste Spelen, voor Sanne de laatste: zij heeft inmiddels zo veel last van haar rug dat ze nog maar een paar uur per dag kan trainen. Al is het maar om haar zusje een flinke zet de toekomst in te geven.

Tekst Arjen FortuinFoto Bastiaan Heus

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin