‘Cafés straks alleen nog open voor achttienplussers’

Veel kroegen en discotheken zijn door het nieuwe alcoholverbod vanaf volgend jaar alleen nog open voor bezoekers van achttien jaar en ouder. Foto ANP / Roos Koole

Veel kroegen en discotheken zijn vanaf volgend jaar alleen nog open voor bezoekers van achttien jaar en ouder. Ze willen zo voorkomen dat ze hoge boetes krijgen of zelfs moeten sluiten vanwege het verkopen van alcohol aan iemand onder de achttien, concludeert de NOS uit een rondgang.

Nu mag nog zwak alcoholische drank worden verkocht aan jongeren boven de zestien jaar, maar 1 januari 2014 mag helemaal geen alcohol meer worden verkocht onder de achttien. Horecagelegenheden die dat toch doen, kunnen een hoge boete krijgen. Als een verkoper drie keer binnen een jaar wordt betrapt, kan het verkopen van drank hem tijdelijk worden verboden.

Gemeentes denken nog na over alternatieven

Scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt een leeftijdsgrens van achttien jaar in. Eigenaar Pieter Baaij zegt tegen de NOS dat het in het wekeend te druk is om te kunnen controleren:

“In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen.”

Ook de andere kroegen in de gemeente stellen volgens hem een leeftijdsgrens in. Baaij zegt door de maatregel de helft van zijn klanten te verliezen. “Maar ik heb geen keuze.”

De gemeente Bussum steunt het principe dat jongeren minder moeten drinken wel, maar wijst er ook op dat jongeren nu nergens meer heen kunnen. Een woordvoerder tegenover de NOS:

“Jongeren van 16 en 17 die nu al uitgaan, kunnen nergens meer heen. Wij vrezen meer hangjeugd en denken na over alternatieven, zoals een apart jeugdcafé.”

De gemeente Hardenberg vreest hetzelfde en heeft een brief aan ouders gestuurd om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken. Ook gaat de gemeente meer controleren.

Scholierencafés Haarlem dicht voor onder achttien

En ook in Haarlem gaan volgens NOS scholierencafés straks dicht voor jongeren onder de achttien. Daardoor zouden zeker duizend jongeren worden buitengesloten. De gemeente denkt nog na over maatregelen.

Studentencafé De Koning in Haarlem heeft de leeftijdsgrens al verhoogd naar zeventien, om de overgang straks minder groot te maken. Verslaggever van de NOS Ewout de Bruijn ging er kijken en maakte een korte reportage. Sommige jongeren vinden het alcoholverbod “gewoon echt een kutstreek”:

Noord-Brabant vrees alcoholtoerisme over de grens

In Noord-Brabant wordt gevreesd voor alcoholtoerisme, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Koninklijke Horeca Nederland.

“Over de grens in Duitsland of België kunnen ze nog wel drinken, dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?”

De brancheorganisatie heeft geen cijfers, maar bevestigt dat veel kroegen de minimumleeftijd gaan verhogen om risico’s te vermijden.