‘Brandweer stopt deels met gebruik C2000-portofoons’

Brandweermannen in het veld praten vanaf volgend jaar onderling niet meer met C2000-portofoons, maar via andere walkietalkies, schrijft De Telegraaf vandaag. Dat de brandweer nieuwe portofoons aanschaft, heeft echter niets te maken met het C2000-netwerk, zegt een woordvoerder van de Brandweer Nederland in een reactie.

Binnenkort gebruiken brandweermannen communicatienetwerk C2000 niet meer in het veld.
Binnenkort gebruiken brandweermannen communicatienetwerk C2000 niet meer in het veld. Foto ANP / Rick Nederstigt

Brandweermannen in het veld praten vanaf volgend jaar onderling niet meer met C2000-portofoons, maar via andere walkietalkies. De brandweer Midden- en West-Brabant is namens bijna alle korpsen aan een aanbesteding begonnen om meer dan 6.200 alternatieve walkietalkies binnen te halen, schrijft De Telegraaf vandaag.

Naast de andere walkietalkies komen er nog een 4.500 nieuwe C2000-portofoons voor bevelvoerders. Leidinggevenden lopen vanaf volgend jaar volgens de krant dus met twee portofoons rond.

Het systeem C2000 vertoont regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Zo had de Groningse politie vorig jaar in aanloop naar de rellen die in Haren uitbraken nog grote problemen met de communicatieapparatuur.

Ook bij de brandweer geeft het systeem volgens de krant veel problemen. Zo zouden brandweermannen niet meer onderling kunnen communiceren zodra ze een brandend pand in gaan. Uit onvrede kochten korpsen daarom al op kleinere schaal andere portofoons die wel aan de eisen voldoen. Dat lag gevoelig, maar nu zou het omzeilen van C2000 de nieuwe landelijke maatstaf zijn.

Met de nieuwe portofoons zijn inmiddels geslaagde tests gedaan. Ze zijn ook goedkoper, zegt plaatsvervangend regionaal commandant Gert-Jan Verhoeven in de krant.

Update 12.15 uur: vervanging heeft niet te maken met het netwerk

Dat de brandweer nieuwe portofoons aanschaft, heeft niets te maken met het C2000-netwerk. De portofoons zijn simpelweg afgeschreven en zijn aan vervanging toe, zegt een woordvoerder van de Brandweer Nederland in een reactie op het bericht in De Telegraaf.

De portofoons die nu worden vervangen maken niet eens gebruik van het C2000-netwerk, zegt de woordvoerder. Ze worden gebruikt voor rechtstreeks onderling contact. “Dat is altijd al zo geweest.” Het C2000-netwerk wordt alleen gebruikt voor het contact tussen leidinggevenden en de meldkamer.

Dat brandweermannen volgens de krant niet meer onderling zouden kunnen communiceren zodra ze een brandend pand binnengaan, heeft volgens de woordvoerder niet te maken met het C2000-netwerk maar met de portofoons zelf. Of die portofoons van C2000 zijn en alleen het netwerk niet gebruiken, kon de woordvoerder niet direct zeggen. (Novum)