Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Antidiscriminatiebureaus krijgen klachten van autochtonen om Zwarte Piet-debat

Eind oktober demonstreerden mensen tegen het afschaffen van Zwarte Piet op het Malieveld in Den Haag.
Eind oktober demonstreerden mensen tegen het afschaffen van Zwarte Piet op het Malieveld in Den Haag. Foto ANP / Koen van Weel

Autochtone Nederlanders hebben de afgelopen weken massaal geklaagd over discriminatie door minderheden op grond van ras. Bij antidiscriminatiebureaus kwamen tientallen klachten binnen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs deze bureaus.

De klachten werden geuit naar aanleiding van het felle debat rond de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Daarnaast kwamen er talloze meldingen na een tweet van ‘ImaDima’:

“Zucht als ik die achterlijke reacties lees, denk ik waarom hebben de Duitsers de Hollanders niet vergast. Dan was de wereld een stuk relaxter nu.”

Antidiscriminatiebureau RADAR in de regio Rotterdam Rijnmond ontving 59 klachten over de tweet. Regio Zuid-Holland-Zuid en Midden- en West-Brabant kregen er allebei 21. Brabant-Noord, Kennemerland, Overijssel en Assen registreerden samen 44 klachten, Utrecht (Midden-Nederland) 18 en Amsterdam 21. Deze bureaus samen ontvingen nog eens 18 klachten van autochtone voorstanders van Zwarte Piet die zich gediscrimineerd voelen.

‘Kom niet aan onze cultuur en aan onze tradities’

Bij een flink deel van de klachten is de link met Zwarte Piet direct te leggen, zegt Gregor Walz, wetenschappelijk onderzoeker bij Art. 1, kenniscentrum over discriminatie in Nederland. Volgens hem komen de meldingen over de tweet van ImaDima voor een groot deel voort uit hetzelfde sentiment als de meldingen van ‘tegenstanders van de tegenstanders’ van Zwarte Piet:

“Dat zijn mensen die zich gediscrimineerd voelen als voorstander van Zwarte Piet. Zij hebben het gevoel dat hun het Sinterklaasfeest wordt afgepakt.”

“De toon is heftig,” aldus Maaike Bouma, teamleider klachtenbehandeling bij Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden, die 23 Zwarte Piet-gerelateerde klachten ontving. Vijftien ervan waren van autochtonen. “Toonzetting is ‘Blijf van ons Nederlanders af’”, zegt Mieke Janssen, directeur van Art. 1 Midden Nederland. “Mensen voelen zich aangevallen. Kom niet aan onze cultuur en aan onze tradities.”

Opvallend is dat alle antidiscriminatiebureaus melden dat er bijzonder weinig klachten van allochtone Nederlanders zijn over Zwarte Piet. Bij alle bureaus is dat veel minder dan voorgaande jaren. Dat komt, denken ze, omdat de discussie zo heftig werd gevoerd dat extra klagen niet nodig lijkt. Daarnaast zijn mensen mogelijk bang, zegt de klachtenconsulent van Art. 1 Midden Nederland.