Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zwarte Piet welkom bij intocht in Amsterdam, oordeelt rechter

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Zwarte Piet is volgende week zondag welkom bij de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank zojuist geoordeeld.

De rechter was het eens met burgemeester Eberhard van der laan dat de openbare orde niet in het geding komt.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Uitspraak voorzieningenrechter inzake Zwarte Piet: Amsterdam heeft vergunning voor intocht terecht verleend
Twitter avatar markschrader Mark Schrader ‘Institutioneel racisme!’, wordt vanuit de zaal geschreeuwd #zwartepiet

Eén van de mensen die een bezwaarschrift indienden tegen de intocht, had beroep aangetekend tegen de beslissing om de intocht gewoon door te laten gaan. Tegenstanders vinden Zwarte Piet racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst.

Het is niet mogelijk om tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in beroep te gaan. Wel is een bodemprocedure mogelijk. Volgens de rechter betekent de uitspraak niet dat er een einde aan de landelijke discussie hoeft te komen.

21 mensen maakten bezwaar tegen vergunning intocht

In totaal maakten 21 mensen bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente adviseerde de burgemeester de bezwaren ongegrond te verklaren. Van der Laan nam dat advies over. De burgemeester zei dat hij “zich bewust is van de gevoelens van de bezwaarmakers én van de gevoelens van Sinterklaasliefhebbers”. Volgens Van der Laan zal de Sinterklaasintocht wel worden aangepast als gevolg van de discussie rondom Zwarte Piet. Bronnen zeggen dat er geen gekleurde Pieten worden ingezet.

Lees hier de hele brief van Van der Laan over de kwestie: