Een van de zwaarste tyfoons ooit aan land bij Filippijnen

Satellietbeelden tonen hoe de tyfoon de Filipijnen vannacht vanuit het oosten nadert.
Satellietbeelden tonen hoe de tyfoon de Filipijnen vannacht vanuit het oosten nadert. Foto EPA / NOAA

Een van de zwaarste tyfoons ooit gemeten is vannacht aan land gegaan op de Filippijnen. Meer dan 125 duizend bewoners van de archipel zijn geëvacueerd. Vier mensen zijn om het leven gekomen, en de tyfoon heeft aardverschuivingen en veel schade veroorzaakt. Dat meldt persbureau AP.

In de centrale delen van de archipel is door tyfoon Haiyan de elektriciteit uitgevallen en ligt het openbare leven compleet plat. Niemand waagt zich buiten. De hulpdiensten kunnen vooralsnog ook niets uitrichten. De gebieden waar de storm aan land kwam, zo’n 650 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Manilla, zijn ook slecht telefonisch bereikbaar. In het noorden van de regio Cebu hebben de autoriteiten de elektriciteit afgesloten om elektrocutie door omgevallen elektriciteitspalen te voorkomen.

De tyfoon gaat gepaard met windsnelheden van minstens 235 kilometer per uur, met windstoten tot aan 275 kilometer per uur. Haiyan kwam aan land in het zuiden van het eiland Samar, en ging daarna door naar het eiland Leyte:

De tyfoon zal vandaag en morgen naar verwachting nog door de centrale regio van de Filippijnen trekken, waarna hij over de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam trekt. De storm verliest weinig kracht boven land, wat vaak boven land wel gebeurt, omdat in de eilandenregio niet veel landmassa is die de storm vertraagt. Meteorologen verwachten niet dat Haiyan de hoofdstad Manilla zal aandoen. Haiyan is de 24e zware storm die dit jaar de Filippijnen aandoet.

Gisteren werden meer dan 125 duizend bewoners van de archipel geëvacueerd in voorbereiding op de storm. De evacués werden ondergebracht in schuilplaatsen en hulpgoederen staan klaar. President Benigno Aquino riep zijn bevolking op risicogebieden te verlaten, waaronder een honderdtal kustgemeenten. Hij heeft drie vrachtvliegtuigen, 32 militaire helikopters en vliegtuigen en twintig marineschepen klaarstaan om gebieden eventueel van extra hulp te voorzien.

Volgens NOS zitten meer dan een miljoen mensen nu in schuilkelders. De goed voorbereide evacuatie zou er tot nu toe voor hebben gezorgd dat het aantal slachtoffers relatief meevalt, gezien de kracht van de storm:

Geëvacueerde Filippijnen slapen op de grond in een sportzaal die tot evacuatiecentrum is gemaakt, in de stad Sorsogon op de Filippijnen. Foto EPA