Winst zonder cijfermateriaal

De investeringsbank Van Lanschot bracht vanochtend een kwartaalupdate naar buiten. In het persbericht staat dat ze een „bescheiden” winst heeft geboekt, maar is voor de rest zeer zuinig met cijfermateriaal. Toch steeg de koers van het aandeel van de investeringsbank afgelopen woensdag fors, en dat zonder dat er enige koersgevoelig nieuws was.

Toeval? Volgens verschillende analisten winnen kleinere banken, zoals Van Lanschot en Triodos, aan populariteit.

Enkele oorzaken daarvan zijn het voorzichtige herstel van de economie, de terugkeer van de kleine belegger en stevige schommelingen die de koers van het aandeel door zijn klein volume maakt.

In het persbericht verklaart de bank de kwartaalwinst als een gevolg van de versnelde afbouw van het aantal medewerkers. Zo is het aantal personeelsleden in vijf jaar gedaald van 2.270 tot 1.750. Hogere inkomsten en dalende kosten droegen bij aan het resultaat. Daarbij groeide het vermogen dat de investeringsbank voor haar klanten beheert in het derde kwartaal met 0,5 miljard euro tot 51,8 miljard euro.

Van Lanschot richt zich sinds oktober ook op de kleinere belegger die via de onlinecoach ‘Evi’ kan beleggen vanaf 10.000 euro. De bank hoopt tegen 2017 op eigen kracht winst te maken en verlost te zijn van klanten met in totaal 5 miljard euro aan moeilijke kredieten.

    • Piet van de Velde