‘Wij willen geen verlengstuk zijn van de Belastingdienst’

Directeur SMS Parking heeft conflict over parkeergegevens

De fiscus eist „buitensporig veel gegevens op”, vindt SMS Parking.
De fiscus eist „buitensporig veel gegevens op”, vindt SMS Parking. Foto ANP

De vanzelfsprekendheid waarmee de Belastingdienst gegevens van zijn klanten denkt te kunnen opeisen, heeft Mladen Ciric wel verbaasd. „Als je weigert, komen ze langs met een advocaat en gaan ze dreigen. Dat je een eventuele rechtszaak toch verliest en dat je je die kosten beter kan besparen.”

Ciric is directeur en eigenaar van SMS Parking. Via dat bedrijf kunnen automobilisten met hun mobiele telefoon voor een parkeerplaats betalen. De Belastingdienst eist alle transactiegegevens over 2012 op, om te bekijken waar leaserijders hun auto parkeerden. Die informatie wordt vergeleken met hun rittenadministratie, om te controleren of er niet meer privékilometers zijn gereden dan opgegeven.

Zo’n controle klinkt misschien gerechtvaardigd, maar Ciric wil niet automatisch als verlengstuk van de Belastingdienst fungeren. Ondanks de dreigende woorden van de fiscus kiest hij ervoor de rechter te laten oordelen. Het kort geding dat de staat tegen Ciric aanspant, dient dinsdag.

Waarom wilt u de transactiegegevens niet overdragen? De Belastingdienst moet toch fraude kunnen opsporen?

„Ja, natuurlijk, maar de hoeveelheid privacygevoelige informatie die ze opvragen is buitenproportioneel. Om enkele duizenden of tienduizenden leaserijders te controleren, vragen ze meer dan een miljoen parkeertransacties op. Eerst kwamen ze met een lijst kentekens van leaserijders waarvan wij de transactiegegevens moesten overdragen. Dat was misschien nog redelijk. Daarna zeiden ze opeens dat ze gegevens van alle klanten wilden, omdat ze er niet op vertrouwden dat wij zorgvuldig naar de informatie zouden zoeken. Dat gaat mij te ver.”

Waar bent u bang voor?

„Wie garandeert mij dat al die informatie niet op straat komt te liggen? Er lekt zo vaak privacygevoelige informatie uit. Dan zou van al mijn klanten bekend worden wanneer en waar ze hun auto parkeerden en voor hoe lang. Wij doen er alles aan om onze informatie goed te beveiligen en dan zou ik het hele bestand zomaar aan de Belastingdienst meegeven? Bovendien heb ik een overeenkomst met mijn klanten. In de algemene voorwaarden staat dat wij zorgvuldig met hun gegevens omgaan en zeker niet dat we ze aan de fiscus geven.

Welke organisaties kloppen nog meer bij u aan voor gegevens?

„De politie soms, om te onderzoeken waar een verdachte is geweest. In die gevallen geven wij alleen gegevens als ze een dwangbevel van de officier van justitie kunnen laten zien. En de gemeente Hengelo heeft het vorig jaar geprobeerd, om iemand te controleren die in de bijstand zat. Ze wilden weten waar die allemaal had geparkeerd en voor welke kentekens er parkeergeld was betaald. Ze stuurden een brief waarin stond dat niet voldoen aan het verzoek een misdrijf zou zijn, waarvan ze aangifte konden doen. Dat is de manier waarop de overheid communiceert. Destijds hebben we ook geweigerd. Mijn advocaat betoogde dat het niet om een verdachte ging en dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer te groot was. Uiteindelijk hoefden we niets vrij te geven en betaalde Hengelo de advocaatkosten.”

Welke gevolgen kan het kort geding van dinsdag hebben?

„Als we verliezen, zijn we gedwongen alsnog de transactiegegevens over 2012 over te dragen. Dan gaan we wel bekijken of we de informatie voortaan korter kunnen bewaren, zodat de Belastingdienst er minder makkelijk toegang toe heeft. Als we winnen dan heeft de Belastingdienst een probleem. Op basis van de parkeergegevens die bij het Servicehuis Parkeren en andere mobiele providers zijn opgevraagd zijn al naheffingen opgelegd. Het lijkt me dat die dan moeten worden terugbetaald.”

    • Wilmer Heck