Wien tsarenbloed door d’aderen vloeit

None

Er is het een en ander uit te praten bij het etentje dat Poetin ons koningspaar vanavond aanbiedt. Ach, tussen de beste vrienden valt wel eens wat voor. Zeker als de vriendschap een periode van honderden jaren omspant, van Peter de Grote tot Alexander de Gezette. Het struise dankt onze koning aan het Russische tsarenbloed van zijn betbetovergrootmoeder Anna Paulowna, dochter van de tsaar en echtgenote van Willem II.

De Russische president kan aan de ontspanning bijdragen met een welgekozen menu. En met grote flessen wodka. Ik zou een Russische zuurkoolschotel adviseren. Dat is in de geest van Peter de Grote, die at het liefst simpele gerechten. Zuurkool met een door Poetin eigenhandig geschoten fazant zal ook de jager in Alexander aanspreken. Helemaal passend daarbij is een jus met wodka ongeveer zoals de 19de-eeuwse, Haagse kokkin Rijntje Biljardt hem maakte. Zij heeft indertijd nog gekookt voor Anna Paulowna. Al sprak Rijntje van een ‘poolsche saus’.

Laat de fazantenbouten twee uur heel zachtjes konfijten in zoveel vet dat ze net onderstaan. Begin op een graad of 30, en verhoog de temperatuur langzaam tot ongeveer 90 graden. Laat de bouten in het vet afkoelen. Haal ze eruit vlak voor het vet stolt. Laat de verse zuurkool drie kwartier smoren met de witte wijn, spekblokjes, jeneverbessen en peper naar smaak. Kook de fond tot de helft in met laurierblad en peperkorrels.

Geef de fazantenbouten voor het serveren een verrukkelijk krokant korstje door ze in de koekenpan even te bakken, bestrooi ze tevoren met peper en zout. Houd de bouten warm en blus het bakvet af met wodka. Voeg de gezeefde, ingekookte fond toe. Laat de jus even bruisen en voeg zo nodig peper en zout toe. Serveer de bouten bij de zuurkool met kruimige aardappelen. Als zo’n gerecht de vriendschap niet bezegelt, wat dan wel?

    • Joep Habets