Vliegtuig is de boosdoener

None

Streekproducten zijn populair. In tijden van globalisering gaan mensen hun lokale producten meer waarderen.Er is behoefte aan het koesteren van de eigen identiteit. Het is fijn te weten dat boer Jansen bij jou in de buurt lekkere kaas maakt en de akkerbouwer Schot vergeten groenten verbouwt. Deze verbinding met het platteland brengt ons dichter bij onze ‘roots’. De herwaardering van streekproducten hangt eerder samen met die behoefte aan lokale verbondenheid dan met de vraag naar duurzamere producten.

Bepalend voor de milieuvriendelijkheid van producten is de wijze waarop ze worden geproduceerd en getransporteerd. Het gaat om de hoeveelheid energie, water, bestrijdingsmiddelen, kunstmest en land, die gebruikt wordt per eenheid product. De milieubalans pakt meestal negatief uit bij transport van agro-producten per vliegtuig, en groenten en fruit van het seizoen is beter voor het milieu. Maar verder hangt het sterk af van de productiewijze hoe milieuvriendelijkheid een landbouwproduct is. Een Afrikaanse boer kan in het zonnetje bepaalde producten milieuvriendelijker produceren dan wij in een energie-inefficiënte kas. Maar als de Nederlandse glastuinbouwer een energie-neutrale of zelfs energieleverende kas heeft – wat technisch al mogelijk is – dan pakt de vergelijking met de Afrikaanse boer gunstiger uit voor de tuinder.

Er is zeker een trend naar lokale producten. Maar wat je ook ziet: doordat we de wereld intrekken en andere culturen leren kennen, passen we ons eetpatroon aan. We eten steeds vaker tropische producten. De Afrikaanse boer heeft nog steeds afzet, zeker als hij milieuvriendelijk verbouwt.